Erik Söderby och Josefin Persson är först ut i vår nya intervjuserie ”Onsdagsintervjun” där vi varje vecka kommer möta spännande näringslivsprofiler runt om i Östergötland.
Erik och Johanna är vd och vice vd för Vissheim, ett startup-företag i Linköping som redan prisats flera gånger för sina innovativa odlingsmöbler.
Vi träffar paret på DoSpace i Mjärdevi center, där Vissheim hyr kontorsplatser, och vi hinner knappt sätta oss innan första frågan är iväg.
Så hur var det med den där Kinaresan och de döda växterna?Erik skrattar till lite, svarar sen:
– Det var 2016 och Josefin hade blivit odlingsfantast. Vi fick knappt plats hemma, det var plantor överallt. Det var då hon gjorde misstaget att resa iväg i flera veckor och bad mig vattna. Det gick sådär. När Josefin kom hem var varenda planta död.
– Då kom jag på att vi borde göra ett växthus, en odlingsstation som sköter sig själv eller kan styras på distans, från Kina då till exempel. Josefin tog fram ett koncept för hon är mycket bättre på design än jag är.
Sagt och gjort – i december 2016, när Erik var nyutexaminerad och Josefin hade ett och ett halvt år kvar av civilingenjörsprogrammet design- och produktutveckling på Liu, bildade de företaget Vissheim tillsammans med Tobias Hultqvist.
Affärsidén: Självbevattnande växtmöbler för företag och privatpersoner.
– Vår grundläggande vision är att göra odling enkelt och roligt så att folk förhoppningsvis vill börja odla, säger Erik.
Idéerna mötte stort intresse från början.
– Det var mest tänkt som ett kul sidoprojekt, men bilden på första produkten spred sig och plötsligt började folk ringa och fråga om den gick att köpa nånstans. Så vi började gå runt med en animerad bild och ta upp förbeställningar. Tretton intresserade nappade och blev testpiloter för den första produkten, berättar Erik.
Efter ett besök på Venture Arena, Lius och Leads matchningsarena för nya företagare, sköt Vissheims projekt fart ordentligt våren 2017.
– Då tog vi in fem personer, varav två (Johannes Walfridsson och John-Åke Svensson) nu är delägare och med i styrelsen, berättar Erik. Förra året tog vi in Mannersons fastigheter som delägare och deras vd Carl-Fredrik Grönhagen är nu med i styrelsen. Vi kallar dem de tre vise männen.
– De har fått oss att inse att dygnet bara har 24 timmar, att fokusera bättre och inte springa på allt, säger Josefin.
Ja, hur gör ni för att inte jobba för mycket?– Första året var brutalt, säger Erik. När vi skulle leverera första produkten höll vi på att gå in i väggen alla tre. Sedan dess försöker vi vara lediga åtminstone en dag på helgen.
– I början lurades man lite av hur det skulle vara, säger Josefin. Vi lyssnade på poddar om startups och det var så himla hippt att jobba 10-12 timmar om dagen. Sen upptäckte vi att det räcker att jobba en vanlig arbetsvecka om man jobbar effektivt.
Nu är Vissheim redo att lansera sin andra produkt, en odlingshylla döpt till Vimur efter en älv i den nordiska mytologin.
– Vi tänkte att den första produkten var en konsumentprodukt att ställa i vardagsrummet, men det visade sig att det var mer företag som var intresserade. Därför är Vimur riktad mot kontor och restauranger, berättar Erik.
Josefin:
– De första kunderna återkopplade att de ville ha kryddor och grönsaker i den, så det har vi lyssnat på. Till att börja med blir det ett tiotal kryddor, som koriander, persilja, basilika, dill, mynta och citronmeliss. Och sallader, tomater och chili. Plus några vanliga gröna växter.
Har ni många intresserade?– Ja, ett drygt 50-tal, säger Erik. Det är restauranger, kontor, konferensanläggningar, nya huset på universitetet och Scandic Norrköping. De flesta vill se den innan de tar beslut så mycket kommer avgöras vid lanseringen på möbelmässan i Älvsjö nästa vecka.
– Vi har bjudit in mycket folk, kunder och arkitekter, bland annat Lars Vejen som blev vald till årets arkitekt i Danmark, berättar Josefin.
Just arkitekter är en nyckelgrupp för Vissheim.
– Det är ofta inredningsarkitekter och växtinredare som bestämmer hur inredningar ska se ut så det gäller för oss att hamna i deras portfolio, säger Erik.
Är Linköping bra för startup-företag?– Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att starta företag, säger Erik. Det finns hjälp överallt. Mjärdevi är som ett eget universum. Alla känner alla.
Hade ni kunnat gissa för tio år sedan att ni skulle sitta här som entreprenörer idag?– Nej, inte ens på universitetet hade jag kunnat gissa det. Jag fick smak för det här livet under ex-jobbet då jag var på en startup här på Mjärdevi. Friheten betyder mycket. Och det oförutsägbara. Efter möbelmässan, vad händer då? Det är kittlande.
– Jag har nog alltid haft tanken att starta nåt eget nån gång, säger Josefin. När jag var lite drömde jag om att öppna kafé. Men det blev det här i stället.
Hur är det att jobba ihop som par?– Många har frågat ”Hur ska det gå?”, men vår privata relation har blivit bättre av att jobba ihop, säger Erik. Allt är inte priser och fina utmärkelser, det är en hel del tunga perioder också och då kommer man varandra väldigt nära. Vi hade inte så många gemensamma intressen tidigare, men entreprenörskapet har fört oss samman.
– Ja, vi förstår varandra bättre i alla situationer, säger Josefin. Vi är väldigt kreativa tillsammans och kläcker typ en idé om dagen.
Säg att ni har 1000 kunder om ett år, vad behöver ni för att kunna skala upp verksamheten?– Bra samarbetspartners. Det är A och O, säger Erik. Vi har en bra produktionspartner och en bra växtpartner. Nu letar vi en försäljningspartner. Vårt mål är att vi tre, jag, Josefin och Tobias, ska kunna jobba så mycket som möjligt med innovation och utveckling. Så när vi får en order så löser våra samarbetspartners det.
Vad ser ni mer i framtiden för Vissheim?– Vi vill vara en del av fastighetsintegrerad odling, säger Josefin. Att det ska vara självklart med odling när man bygger nytt. Vi har kört igång en pilot med Hyresbostäder där de ska använda vår produkt i trapphusen. De tänker att odlingar där kan förena hyresgästerna.
Erik fortsätter:
– Vi har precis inlett utveckling av en ny produkt som kommer bli riktigt spännande. Vår teknik är väldigt skalbar och kan appliceras i många olika sammanhang, och marknaden kommer leda oss i vilken riktning vi går.
Fotnot: Vem vill du se i Onsdagsintervjun? Tipsa på christer.kustvik@ostmedia.se!