Jättekö till förskolor i Linköping

Det är åtta-nio månaders kö till flera förskolor i Linköping. Ett barn som ställs i kö i dag kan få en plats i augusti nästa år. Värst är det i Ullstämma och Harvestad, men också i Sturefors, innerstaden och Berga.

Plats i höst. Det tar många månader att får förskoleplats i flera områden i Linköping.

Plats i höst. Det tar många månader att får förskoleplats i flera områden i Linköping.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

LINKÖPING2017-12-18 07:00

För den som vill ha plats i Brokind eller Lambohov är det betydligt lättare.

Det finns egentligen platser till alla barn som står i kö för att få barnomsorg – men barnen och barnomsorgen är på olika ställen.

Fyramånadersregeln klaras fortfarande. Den innebär att varje barn som ställs i kö ska erbjudas en plats inom fyra månader, och det klarar kommunen.

– Men det finns ingen garanti att man får platsen där man vill, säger Eva-Britt Löwendahl som är sakkunnig i förskolefrågor på utbildningskontoret.

– Och ibland är det förstås helt omöjligt för föräldrarna att ta en plats i andra ändan av kommunen.

Det är inte bara lokaler som saknas. Personalbrist är en av orsakerna till att förskoleplatserna inte räcker till. Det är brist på förskollärare, men också på utbildade barnskötare, och de saknas över hela kommunen – och för övrigt i hela landet.

– Så fort en lucka uppstår på grund av att personal ska vara föräldraledig, gå i pension eller byta jobb, så blir det problem, säger Eva-Britt Löwendahl. Många av våra 40 förskolechefer lägger en stor del av sin arbetstid på rekrytering och intervjuer.

Och utan personal kan inte barngrupperna utökas.

– Det finns lediga jobb i Ljungsbro, i innerstaden, på den nya förskolan i Harvestad som öppnar i maj, i Skäggetorp, i Berga – ja, det är utspritt i hela kommunen.

Varje år gör statistikkontoret prognoser över befolkningsutvecklingen, och därmed över behovet av förskoleplatser i framtiden.

– Vi träffas fyra gånger om året för att diskutera olika lösningar utifrån prognoserna, säger Eva-Britt Löwendahl, och nya förskolor planeras förstås för nya områden.

Men ibland blir det fel, som i Harvestad. Den prognos som gällde när detaljplanen för stadsdelen antogs 2009 sprack, fler barnfamiljer flyttade in än vad kommunens politiker räknade med.

– Ja, eller så byggdes området ut snabbare än prognosmakarna hade räknat med.

Överklaganden av byggplaner är en annan orsak till att tidplaner spricker och att förskolor inte hinner byggas i takt med växande behov. I Södra Ekkällan har förskoleplanerna överklagats ända upp i mark- och miljödomstolen.

– Då tar det tid. En ny förskola byggs i allmänhet för 100-120 barn, och det är klart att ett försenat bygge betyder att det saknas platser.

Så hur länge får jag vänta på barnomsorgsplats i mitt område om jag bor i exempelvis Ullstämma?

– Om du ställer dig i kö i dag får du vänta till i augusti. Det är då sexåringarna börjar förskoleklass och det blir ett stort antal platser lediga på en gång.

Vad säger föräldrarna om den kötiden?

– De är arga och ledsna och många får givetvis jätteproblem. De ska jobba och har inte barnomsorg.

Majoriteten i barn- och ungdomsnämnden (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna) beslutade nyligen att alla barn ska få rätt att vara i förskolan 20 timmar per vecka. Beslutet gäller barn till studerande, föräldralediga eller arbetslösa. Tidigare gällde 15 timmar per vecka.

Gör inte detta att det blir ännu svårare för nya barn att få plats i förskolan?

– Nej, så stor skillnad har vi inte bedömt att det blir. Det är ett fåtal barn som påverkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!