Här spårar debatten ur i fullmäktige

Det började med en fråga om politikers konferenser. Det slutade med svordomar och uppmaningar om att "bete sig som folk". Tisdagens fullmäktigemöte hettade stundvis till ordentligt.

"Vi har haft andra, mycket hetare debatter i fullmäktige", säger Mikael Sanfridson (S) om de stundvis hätska ordväxlingarna under tisdagens fullmäktigemöte i Linköping.

"Vi har haft andra, mycket hetare debatter i fullmäktige", säger Mikael Sanfridson (S) om de stundvis hätska ordväxlingarna under tisdagens fullmäktigemöte i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-12-11 19:00


Hur många konferenser utanför länet har Linköpings politiker varit på i år? Och hur mycket har det kostat skattebetalarna?

Det var de frågor som Liberalerna ville ha svar på i en av sina interpellationer (en sorts fråga) under tisdagens sammanträde i kommunfullmäktige.

undefined
Kristina Edlund (S) tyckte att debatten om politikers konferenser hamnade på en "låg nivå".

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, besvarade frågan. Hon sa att kommunen mellan den 1 januari och 24 oktober i år betalat 17 kursavgifter för externa kurser utanför länets gränser. Kurserna har sammanlagt kostat 61 000 kronor, med tillkomna resekostnader på 149 000 kronor. Edlund nämnde också att de största posterna kostnadsmässigt var Malmö, Västerås, Roskilde och Lissabon.

Därefter följde flera replikskiften, där somliga ledamöter även undrade vad exakt man varit på för konferens i exempelvis Lissabon. Något som fick Kristina Edlund att ryta tillbaka.

undefined
Chris Dahlqvist (SD) ville veta vad olika konferenser som kommunen betalat för handlat om. Då hettade debatten till i fullmäktige.

– Jag tycker att nivån på den här debatten är låg. Jag har svarat på de två frågor som Liberalerna har ställt mig, sa hon och tillade:

– Jag ser när jag tittar ut att det inte är höga kostnader för Sveriges femte största kommun.

– Så har du frågor om vad vi gjorde i Lissabon eller i Malmö så kan du själv skriva en interpellation, så kommer jag att svara på det.

Chris Dahlqvist (SD) var dock uppenbart missnöjd med det svaret.

– Jag tycker generellt sett att det är jättebra med resor, inledde han, och fortsatte:

– Åker man på ett besök till en annan kommun eller utomlands så bör man i vart fall få med sig lite tankar och inspiration och idéer om hur saker och ting kan göras. Och i vart fall så bör man ju veta vad man gjorde på platsen överhuvudtaget.

Sen kom kritiken:

– Det som jag kan tycka är lite skrämmande är inte att vi ifrån Sverigedemokraterna ställer en fråga om vad vi gjorde i Lissabon, utan det är ju att ni inte vet vad ni gjorde där. Ni vet ju inte, och det är därför vi inte får svar, Kristina. Och jag tycker att det är så dåligt att man inte kan svara på enkla frågor.

undefined
"Jag ångrar naturligtvis att jag hade så högt tonläge. Sen står jag fast vid min kritik i sak", säger Jonatan Hermansson (S) om sitt agerande under tisdagens fullmäktigemöte.

Då brände det till rejält. Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden, tog till orda med höjd röst.

– Rent ut sagt, nån jävla ordning får det väl vara i den här salen? Vi har ett interpellationsinstrument med tydliga regler för hur det ska hanteras: man ställer frågor som besvaras. Då kan man inte bara stå här och lattja och slänga upp lite nya frågor, sa Hermansson och fortsatte:

– Gå hem, läs reglementet för den här salen, och bete dig som en vuxen människa, Chris Dahlqvist.

Han avslutade:

– Det här är för fan pinsamt. Jag ber om ursäkt för mina ordval, men jag skäms över hur de beter sig här. Följ reglementet och bete er som folk.

Det i sin tur fick Åsa Wennergren (L) att reagera.

– Själv skakar jag och är skärrad, sa hon.

– Jag är förfärad över att det här inte avbröts.

undefined
Åsa Wennergren (L) tycker att det som inträffade på fullmäktigemötet i tisdags är "en eskalering av debattklimatet".

När vi får tag på kommunfullmäktiges ordförande Mikael Sanfridson (S) efter mötet så håller han dock inte med om att Hermanssons inlägg borde ha avbrutits.

– Vi har inte känt att vi någon gång hittills egentligen har direkt behövt avbryta någon, säger han.

Åsa Wennergren berättar efter mötet att hon aldrig har varit med om något liknande i fullmäktige. Även här skiljer sig dock Sanfridsons bild av läget.

– Jag tycker kanske inte att det var så anmärkningsvärt. Vi har haft andra, mycket hetare debatter i fullmäktige.

Samtidigt är han inte helt nöjd med hur hanterade situationen.

– Vi borde ha bett ytterligare någon person att hålla sig till ämnet, och vi borde naturligtvis ha sagt att man kanske inte borde uttrycka sig så som Jonatan gjorde från talarstolen.

undefined
"Vi har haft andra, mycket hetare debatter i fullmäktige", säger Mikael Sanfridson (S) om de stundvis hätska ordväxlingarna under tisdagens fullmäktigemöte i Linköping.

Jonatan Hermansson själv ångrar sitt agerande.

Varför gjorde du som du gjorde?

– Interpellationer är ju möjligheter för oppositionen att ställa frågor som majoriteten ska besvara. Det är ju en möjlighet till ansvarsutkrävande. Då när Sverigedemokraterna lyfte helt andra frågor och spelade upprörda över att de inte hade besvarats, frågor som inte låg på dagordningen, då... Jag blev upprörd över att man inte respekterar våra demokratiska spelregler utan gör det till en lekstuga.

– Men att hantera det genom att svära var naturligtvis inget bra.

Chris Dahlqvist håller inte med om att hans parti brutit mot spelreglerna. Eftersom det stod i interpellationssvaret vilka olika städer som kommunens politiker besökt, var det relevant att ställa följdfrågor om det, menar han.

– Jag hade absolut förstått om det varit så att vi började prata om nåt helt annat, men jag anser inte att vi kom ifrån ämnet i sig. Och det hade varit en så enkel grej att bara svara oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!