I början av veckan lanserades Lexbase, en nättjänst där privatpersoner kan ladda ner domar mot en kostnad. Förutom att söka på namn eller personnummer kan användaren använda en karta där alla domar är markerade med röda prickar.
Tjänsten kritiserades genast för att hänga ut oskyldiga, i flera fall handlar det om personer som flyttat in i ett hus där en dömd tidigare har bott.
De senaste turerna kring sajten har gällt tekniska säkerhetsbrister. Under onsdagskvällen valde internetleverantören Bahnhof att stänga Lexbase efter att känsliga uppgifter läckt ut till följd av hackerattacker.
Tanken var att sajten skulle kunna tas i drift igen om de tekniska problemen åtgärdades. Men i dag valde Bahnhof i stället att säga upp Lexbase som kund. Enligt vd Jon Karlung beror det på krocken mellan Bahnhofs kärnvärden: yttrandefrihet och integritet.
– Då måste man utgå från det enskilda fallet. Och den här sajten har slagit neråt, grannar blir spioner på varandra, säger han.
Corren har tidigare berättat om Sebastian Adolfsson i Linghem, vars hus felaktigt fanns markerat på Lexbase karta. Den aktuella domen gäller i själva verket en person som är bosatt i Linköping.
Till en början brydde han sig inte så mycket om att huset fanns på kartan, men när grannarna började fråga vad han hade gjort blev han förbannad.
Han tycker det är bra att Bahnhof nu har valt att säga upp avtalet med Lexbase. Men han förvånas över att grundarna har inställningen att sajten ska komma igång på nytt.
– Det är helt otroligt att de får hålla på. I många fall är det uppenbarligen felaktig information som kommer ut, det är rätt allvarligt. Jag är inte ensam om att ha drabbats.
Om sajten öppnas på nytt hoppas han att de felaktiga uppgifterna har korrigerats. Men helst hoppas han att Lexbase förblir stängd, eftersom han är skeptisk till hela affärsidén.
– Det är dumt att tjäna pengar på andra människor på det här sättet. Folk kanske ångrar sig och har sonat sina brott, men så dras det här upp igen. Jag tycker att hela grejen är löjlig.
Sebastian Adolfsson har polisanmält Lexbase för förtal. Han har ännu inte fått besked om det blir någon utredning.
Enligt Lexbase förekommer 1 856 personer bosatta i Linköpings kommun i svenska domstolar. Motsvarande siffra för Norrköping är 2 389, Motala 627 och Mjölby 221. Siffran för hela länet är över 5 000.