Linköping har vid flera tillfällen tidigare – bland annat under 1990-talet och 2006 – tagit emot japanska forskare och lärare. De gångerna var intresset riktat mot barn och kollektivboende och man besökte Stolplyckan. En annan sak som intresserat de japanska besökarna i Linköping är att titta på hur man bygger och organiserar förskolor som ryms i vanliga bostadshus.
Förra året var en japansk delegation tillbaka på besök, och i februari i år ytterligare en gång. Den här gången låg fokus på förskolornas sätt att arbeta temat hållbarutveckling och små barn.
I flera av Linköpings förskolor – bland annat på T1 – har man under några år arbetat med ett projekt som kallas KNUT. Det är den största svenska satsningen någonsin som riktar sig mot att integrera frågor om klimat, energi och resursfrågor i den vanliga undervisning för barn i alla åldrar.
Under sin drygt en vecka långa vistelse ska förskolechefen på T1, Eva Edsgården och biträdande chef Charlotte Foucard, föreläsa, delta i två symposium och besöka japanska förskolor.
Det är ett av de fem Womens University som finns i Tokyo som är värd för besöket. Det är också de som, Enligt Eva Edsgården, står för resa och boende. Maten betalar man själv
Vilken nytta kan Linköping ha av att ni åker till Japan?
– Framförallt är det bra med internationellt utbyte. Något sådant har vi inte nu på T1. Vi vet också att japanska barn klarar sig väldigt bra i skolan, bland de bästa i världen. Vad gör de som vi kanske kan ha glädje av? säger Eva Edsgården.
I japan är barngrupperna stora. Det är visserligen inget som svenska förskolor vill ha, men det kan vara bra att se hur man hanterar en sådan situation så att barnen fortfarande känner sig trygga, menar hon.