Jan Staaf fick samtalet han längtat efter

I snart 16 år har kriminalkommissarie Jan Staaf lett jakten på dubbelmördaren. Nu berättar han för första gången om de sista avgörande dagarna innan mördaren kunde gripas.

Kriminalkommissarie Jan Staaf intervjuas efter onsdagens presskonferens.

Kriminalkommissarie Jan Staaf intervjuas efter onsdagens presskonferens.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2020-06-10 17:45

Under åren som har gått sedan dubbelmordet på Åsgatan har drygt 5 000 män fått lämna dna-prov – utan resultat. År efter år har arbetet bedrivits under ledning av Jan Staaf. På tisdagen, klockan 06.35, kunde polisen slå till mot en lägenhet i Johannelund och gripa 37-årige Daniel Nyqvist. 

Det som visade sig bli nyckeln till framgången var polisens beslut att använda kommersiella släktdatabaser och låta den professionella släktforskaren Peter Sjölund analysera resultatet.

– Vi har haft ett nära samarbeta med Nationellt forensiskt centrum och den släktforskare som vi har anlitat. När släktforskaren sa att han hade fått vissa matchningar på 1700-talet och snart skulle vända tillbaka mot modern tid förstod jag att vi löser nog det här. Det här var för några veckor sedan, säger Jan Staaf. 

När fick du besked om att Daniel Nyqvist var extra intressant?

– En vecka före det officiella beskedet fick jag ett samtal från släktforskaren som sa att det gick väldigt bra. Sedan ringde han mig på fredagskvällen och sa, Janne jag tror att vi har hittat honom. Jag befann mig på en studentavtackning och blev givetvis omtumlad. 

Vad tänkte du i det ögonblicket?

– Jag blev alldeles tom och givetvis lättad och glad och började fundera på framtiden. Det var ett oerhört skarpt och behagligt samtal. 

Vad känner du nu när den misstänkte mannen har erkänt?

– Jag känner en oerhörd lättnad och tillfredsställelse att vi har hittat gärningsmannen. Främst för att de anhöriga nu kan få svar på gåta, men också för Linköpingsbornas skull att en trygghet kan infinna sig igen. Den här personen kan inte begå något mer våldsbrott. 

undefined
Jan Staaf fotograferad i spaningsrummet på polishuset i Linköping i april 2005. Föga kunde han ana att utredningen skulle pågå i ytterligare 15 år.

Under de här 16 åren har jag intervjuat dig åtskilliga gånger och du har alltid uttryckt optimism. Var kommer den optimismen ifrån?

– I en mordutredning måste man alltid tro på ett positivt resultat. Dessutom har jag känt ett stort stöd från invånarna i Linköping. De vill få det här uppklarat och är det någon som ska klara upp det så är det polisen. Vi har haft en engagerad utredningsgrupp genom åren med många kompetenta utredare.

Du har aldrig tänkt tanken att det här brottet ska förbli ouppklarat?

– Nej, så länge vi har haft material att jobba med har jag aldrig tänkt den tanken. Det har strömmat in tips varje vecka genom brev, sms och telefonsamtal. Så länge vi har något att jobba med är jag optimistisk. Vi har alltid varit villiga att testa nya metoder och ny teknik. Vi har varit först på bollen och det är vi tacksamma för i dag. 

Under de senaste åren har kriminalinspektör Henry Jansén varit djupt involverad i utredningen och har rest runt i landet för att förhöra och topsa potentiella gärningsmän. Han var nära att gå i pension, men valde att jobba ett tag till när han insåg att dubbelmordet trots allt kunde klaras upp. 

– Jag hade tänkt att gå i pension förra året men när vi fick möjligheten att använda de här kommersiella släktdatabaserna så sa jag och min kollega att vi ville köra ett år till. 

undefined
Kriminalinspektör Henry Jansén på väg in i Linköpings tingsrätt på onsdagen med kammaråklagare Britt-Louise Viklund bakom sig.

Du har inte ångrat dig?

– Inte i dag. Men nu kommer jag att gå i pension alldeles snart. 

Hur känns det nu när en misstänkt har häktats och erkänt? 

– Det känns som en lättnad givetvis. Att det här svarta molnet som hängt över oss nu i snart 16 år har skingrats. Samtidigt går mina tankar till de anhöriga. Att de nu kanske kan få ett avslut. 

Daniel Nyqvist har under alla år undgått polisens uppmärksamhet. Men den 13 januari i år fick polisen ett tips om att 37-åringen kunde vara intressant i utredningen. Henry Jansén berättar:

– Det var ett vanligt tips om en person. Vi har fått tusentals liknande tips. Det var en ungdomskamrat som tipsade om att den nu häktade mannen varit intresserad av knivar. Det är inget anmärkningsvärt i det. Jag skickade en kallelse till den här personen och han kom inte den 27 januari. Inte heller det är anmärkningsvärt. Vi har skickat fem, sex kallelser till personer som ännu inte kommit in. 

Vad kan förklara att ni inte hittat Nyqvist tidigare? 

– Han har levt ensam i en mindre lägenhet i södra delen av Linköping och har inte på något sätt utmärkt sig. Han har haft en liten bekantskapskrets. 

Henry Jansén har deltagit i bägge de förhör som har hållits med den misstänkte dubbelmördaren.  

Hur uppträder han i förhör?

– Han har uppträtt lugnt och samlat.

Har han visat något tecken på ånger?

– Möjligen, men jag kan inte bedöma det just nu, säger Henry Jansén.  

Polisens hypoteser

Under årens lopp har polisen haft fyra hypoteser om varför dubbelmordet inte klarats upp. Enligt den tidigare förundersökningsledaren Jan Staaf kunde det ha berott på att gärningsmannen flytt utomlands, att han vårdats på en institution, att han avlidit eller att han levt i det tysta. Nu verkar det som att det är den sistnämnda hypotesen som stämmer.  

Källa: Polisen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!