Jämför filmprojektet med – golftävling

Är det rätt att satsa närmare fyra miljoner kronor på en filmatisering av Mons Kallentofts romaner? Frågan ska nu avgöras av Förvaltningsrätten i Linköping. Vi har tagit del av kommunens sekretessbelagda yttrande.

Författaren. Mons Kallentofts kriminalromaner ska filmatiseras – med kommunalt stöd.

Författaren. Mons Kallentofts kriminalromaner ska filmatiseras – med kommunalt stöd.

Foto: Pia Molin

Linköping2017-06-22 19:00

Linköpings kommun har gett klartecken till att tre kommunala bolag – Visit Linköping & Co, Stångåstaden AB och Tekniska verken AB – får satsa 3,7 miljoner kronor i projektet att filmatisera Linköpingsfödde Mons Kallentofts kriminalromaner. Beslutet har väckt debatt och advokaten Gustav Sandberg valde att på eget initiativ överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

– Att spela in en kriminalfilm är inte kommunens sak, sade Gustav Sandberg i en intervju.

I sitt överklagande skrev han att det inte finns någon befintlig kommunal verksamhet som anknyter till filminspelning. Dessutom bedriver produktionsbolaget Unlimited Stories AB sin verksamhet i vinstsyfte.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, har nu undertecknat ett yttrande till förvaltningsrätten där hon försvarar beslutet att stödja filmprojektet. Enligt yttrandet, som kommunen belade med sekretess men som förvaltningsrätten lämnat ut till redaktionen efter en sekretessprövning, har beslutet fattats i överenstämmelse med svensk rätt.

Syftet med beslutet sägs vara att Linköping ska vara "en kreativ kommun med ett växande näringsliv". I yttrandet hänvisar kommunen till en tidigare dom i Högsta förvaltningsrätten som gav en kommun rätt att sponsra ett större golfevenemang. Uppenbarligen förväntar sig kommunstyrelsen att filmprojektet ska leda till positiva effekter för kommunen, "dels under den flera månader långa inspelningsperioden, dels i efterkommande effekter, i form av så kallad fiktionsturism". Kommunen räknar med att filmprojektet ska ge flera arbets- och praktiktillfällen samt öka tillströmningen av turister.

Enligt kommunstyrelsen kommer filmproduktionen spendera mer än 10 miljoner kronor i regionen under inspelningstiden. Under åtta månaders tid tros mellan 35 och 50 personer verka i Linköping. I yttrandet från kommunstyrelsen står följande att läsa: "Det belopp som kommunkoncernen sätter in i projektet kommer att kompenseras av den lokala spenderingen i projektet."

Det är inte bara Linköpings kommun, som har beslutat att satsa pengar i den planerade kriminalserien. Region Östergötland bidrar med 3 miljoner kronor,

Det är ännu inte klart när Förvaltningsrätten i Linköping meddelar dom.

Överklagade. Advokat Gustav Sandberg har krävt en laglighetsprövning av beslutet att stödja filmprojektet.
Överklagade. Advokat Gustav Sandberg har krävt en laglighetsprövning av beslutet att stödja filmprojektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!