Socialchef Anita Lhådö oroar sig inte utan anledning för de kommande årens utveckling på bostadsmarknaden. Linköping, och även Norrköping, svarar i Boverkets senaste enkät att kommunerna har bostadsbrist och bedömer att trots ett ökat byggande består bristen de närmsta fem åren.
Muharrem Demirok (C ), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping då enkäten besvarades, säger till Corren att cirka 800 bostäder behöver byggas i Linköping varje år enbart för att hantera befolkningsökningen. För att också ha en bostadsmarknad i balans där lägenheter blir lediga behövs ytterligare cirka 600 per år.
– Problemet är att de planer för bostadsbyggande som vi har levererat under de här senaste åren inte omsätts i produktion i samma takt, säger Demirok, numera vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Paradoxalt nog är bostadsbristen i Linköping och landet stor samtidigt som fler lägenheter byggs än sedan början av 1990-talet. Mellan hösten 2013 och hösten 2014 påbörjades 36 300 lägenheter i landet. I den kommungrupp som Linköping och Norrköping räknas in i övervägde hyresrätter med 70 procent. Under 2015 bedömer Boverket att 40 500 lägenheter byggs i hela landet.
– Men det är definitivt inte tillräckligt, säger Hans-Åke Palmgren, bostadsanalaytiker på Boverket.
Under nästan tio år har Sverige haft ett alltför lågt bostadsbyggande. Nu har byggandet till sist kommit igång men då sammanfaller det med att en stor befolkningspuckel unga vuxna blivit redo att flytta till egna hushåll, och att krigshärdar i världen ökat antalet asylsökande till Sverige och de behöver också någonstans att bo.
Muharrem Demirok menar att lösningen på lägenhetsbristen är flyttkedjor. Han är kritisk till att den som säljer en bostad numera måste skatta för reavinsten av försäljningen genast. Det leder till att äldre sitter kvar i sina avbetalda värdefulla villor - en försäljning är ekonomiskt ofördelaktig för dem.
– Får man loss en sån villa i Ramhsäll till exempel så ger det en flyttkedja på fem-sex steg. I slutänden får man loss en ledig befintlig tvåa, då får man bostäder till dem som vänder sig till socialförvaltningen för hjälp, säger Muharrem Demirok.
Han vill se en nationell samhällsbyggnadskommission som inkluderar politiker men också arkitekter, samhällsplanerare och andra som kan ta ett riksgrepp på bostadsproblemet.
– Utan nationella lösningar kommer vi ingen vart på kommunal nivå, anser Demirok.