Linköping med i nytt pilotprojekt mot fusket

Nu intensifieras arbetet mot den organiserad brottsligheten i Linköpings kommun. Målet: stoppa bidrags- och assistansfusk inom välfärden.

Arkivbild. "Det är spännande. Jag har jobbat hårt för att Linköping ska få medverka", säger Niklas Borg (M) om polisens pilotprojekt.

Arkivbild. "Det är spännande. Jag har jobbat hårt för att Linköping ska få medverka", säger Niklas Borg (M) om polisens pilotprojekt.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2021-04-08 10:01

Linköping är en av fem kommuner som medverkar i ett nytt pilotprojekt hos polisens nationella operativa avdelning (Noa). 

Syftet är att motverka organiserad brottslighet och att stoppa bidrags- och assistansfusk inom välfärden genom stärkt samverkan.

– Det är spännande. Jag har jobbat hårt för att Linköping ska få medverka, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Linköpings kommun arbetar redan i dag mot organiserad brottslighet.

Flera personer inom kommunen och de kommunala bolagen har i uppgift att upptäcka fusk. Det kan handla om olovliga andrahansuthyrningar eller invånare som fuskar till sig bidrag av olika slag.

Även kommunens många upphandlingar är ett tydligt riskområde. Här kan företag med kriminella kopplingar försöker vinna avtal med kommunen.

– Det har förekommit en del fusk hos vissa hemstjänstutförare. Kommunerna kan själva göra en hel del för att stävja detta, men vi kan konstatera att det behövs ett effektivt samarbete för att lyckas fullt ut. 

I projektet ska nya modeller tas fram för hur kommuner och polisen – och i förlängningen även andra myndigheter – ska samarbeta kring organiserad brottslighet. 

Projektet är i sin linda. Kommunens säkerhetschef Anders Fernemark har haft ett första möte med Noa.

Förutom Linköping deltar kommunerna Södertälje, Örebro, Helsingborg och Uppsala i pilotprojektet.

– Att kunna påverka hur samverkan ska se ut är betydelsefullt för Linköping, säger Niklas Borg.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!