Kristin Winander, länshemslöjdskonsulent, lyfte under festivalen vikten av att vara en medveten konsument. För henne handlar det dels om att förstå bakgrunden till nyproducerade plagg, dels om att prioritera bra nyinköp.
– Men att vara medveten konsument handlar faktiskt också om att inte konsumera, utan ta vara på det vi har. Lappa och laga, återbruka, byta – det finns massor andra sätt än att köpa nya saker.
Själv har hon inte köpt nyproducerade klädesplagg på många år. Återbruket har följt med henne sedan barnsben.
– Min mamma är uppvuxen på en bondgård i en liten småbrukarfamilj som hade det jättesvårt på 60-talet, så de sparade allt. Min mormor vävde trasmattor, stickade och lappade alla sockor som hon hade stickat åt oss. Min mamma har också alltid tagit vara på det hon har.
En av helgens workshopledare var sömmerskan Carolina Dahlberg. Hon kommer från en bakgrund inom second hand och har, med egna ögon, fått se hur mycket textilier som kommer in i form av både tyg och kläder.
– Jag tycker att det är väldigt bra att ta till vara på det här materialet genom att sy om eller göra olika kreativa projekt bara för att förlänga textiliers livslängd.
Varför är återbruk så viktigt?
– Därför att vi inte har hur mycket resurser som helst på jorden och det är väldigt viktigt att använda det vi har och inte bara producera nytt hela tiden.
Att uppmuntra till nykonsumtion, genom koncept som "Black Week" ser hon som problematiskt.
– Det skyndar på miljöförstöringen ännu mer. Därför är det bättre att stanna upp och i stället försöka skapa mer själv i stället för att bara köpa nytt hela tiden. Jag tycker det är väldigt problematiskt och jobbigt och vill hellre göra något som är precis tvärtom.
Några som besökte återbruksfestivalen under lördagen var Eva Olsson och Jessica Forsgaard. Deras mål med dagen var att ge varsitt klädesplagg nytt liv.
– Jag har en gammal favorit-T-shirt som har väldigt tunt tyg och det har den haft från början, men nu är det ju tusen hål i den. Jag är inte mogen än för att göra en kudde av den så den ska få fortleva som T-shirt, förklarade Eva.
Vad gäller att förändra plagg är Karin Sterner något av en expert. Under lördagen höll hon i en workshop, vars fokus låg på att göra om stickade plagg. Intresset har funnits med henne sedan tonåren, då hon köpte second hand-plagg som hon sedan gjorde om. I modestudierna tog hon med sig arbetssättet.
– Nu är det en självklarhet för mig. En del av det här är såklart att vi inte kan fortsätta konsumera som vi gör i dag, utan vi måste dra ner rejält på konsumtionen. Jag tänker inte att det behöver betyda att det blir tråkigare, utan snarare tvärtom. Det är min viktigaste grej; att man kan gilla och älska mode utan att tära på resurserna. Det finns redan så mycket material som vi kan använda, förklarade hon.
Hillevi Pärn blev inspirerad av Karins workshop.
– Helt plötsligt blev de här gamla tråkiga tröjorna som bara ligger hemma jätteroliga. Jag fick jättemycket idéer, faktiskt.
Hillevi är utbildad inom både textil, trä och metall. I dag gör hon en del silversmycken, där återbruk kommer in naturligt. Genom att smälta ner spill kan hon nämligen få material till nya smycken. Den kreativa ådran ligger i släkten.
– Min mormor var från Estland och där har de väldigt mycket textilhantverk som min mamma tagit med sig. Sedan var min morfar båtbyggare så där var det trä. Det finns i släkten, tror jag. Att man gör något med händerna har alltid funnits.