"Jag tycker att det är lite synd"

Den lägsta pensionsåldern höjs från 61 till 64 år. Det föreslår sex riksdagspartier.

Mikael Detlefsen, 47, Lärare:
"Jag tycker det är lite synd. Möjligheten ska finnas att gå i pension tidigare för de som vill, som är trötta och har jobbat längre, 61 är rimligt. Om jag har råd slutar jag nog gärna jobba mellan 60-65. Jag tycker dock det är bra att fler har möjlighet att jobba längre. Om man gillar att jobba, orkar och vill så ska man få göra det."

Mikael Detlefsen, 47, Lärare: "Jag tycker det är lite synd. Möjligheten ska finnas att gå i pension tidigare för de som vill, som är trötta och har jobbat längre, 61 är rimligt. Om jag har råd slutar jag nog gärna jobba mellan 60-65. Jag tycker dock det är bra att fler har möjlighet att jobba längre. Om man gillar att jobba, orkar och vill så ska man få göra det."

Foto:

Linköping2017-12-15 09:00

– Den kanske största blocköverskridande överenskommelsen under den här mandatperioden.

Så beskriver socialminister Annika Strandhäll (S) förslaget om att göra om pensionssystemet.

Först vid 64 års ålder ska det vara möjligt att börja ta ut pension, istället för tidigare 61. Samtidigt förlängs rätten att fortsätta jobba från 67 till 69 år ålder.

Åldershöjningen ska ske i flera steg och planeras vara genomförd till 2026. Förslaget har förhandlats fram och presenterats av pensionsgruppen bestående av S, MP, M, L, C och KD.

– Vi lever längre och längre och då är det också rimligt att vi bidrar mer, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

När Corren ger sig ut på stan visar sig de flesta ha förståelse för förslaget, samtidigt som vissa menar att alla inte kan jobba så länge.

Blädda i bildsnurran ovanför artikeln för att läsa reaktionerna.

Björn Hallberg, 68, pensionär:
"Vi lever ju längre idag och reglerna är väldigt gamla, de behöver uppdateras för hur det är idag. Man börjar jobba senare nu också. Det är bra att ungdomarna pluggar men många hinner bli 30 år innan de börjar jobba på riktigt så en åldershöjning behövs nog. Samtidigt beror det ju på yrket. Jag kan bara utgå från mig själv men jobbar man ett helt liv som stensättare är man kanske helt slut i kroppen. Då är det inte så lätt."
Björn Hallberg, 68, pensionär: "Vi lever ju längre idag och reglerna är väldigt gamla, de behöver uppdateras för hur det är idag. Man börjar jobba senare nu också. Det är bra att ungdomarna pluggar men många hinner bli 30 år innan de börjar jobba på riktigt så en åldershöjning behövs nog. Samtidigt beror det ju på yrket. Jag kan bara utgå från mig själv men jobbar man ett helt liv som stensättare är man kanske helt slut i kroppen. Då är det inte så lätt."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!