David Delviken och Jacob Berggren har precis tagit studenten. Framför sig har de nu en utmanande men spännande tid - grundutbildning i värnplikt. Födda år 2004 tillhör de den första kullen som ska göra lumpen när Sverige närmar sig ett Natomedlemskap.
– Att Sverige blir ett Natoland förändrar ingenting för mig. Men det är klart att man vill ha gjort klart sin utbildning innan man känner sig redo för att gå ut i krig, säger Jacob Berggren.
Jacob ska snart rycka in som jägargruppbefäl i Karlsborg. Han har alltid tyckt om att träna och att utmana sig själv, men lumpen intresserade honom först när Försvarsmakten höll föredrag på hans skola.
– Då tändes en gnista i mig, jag tyckte det kändes spännande. Jag sökte in frivilligt och sedan blev jag kallad till mönstring bara några veckor efter.
David kommer påbörja sin utbildning i mars nästa år som trossplutonsbefäl på regementet i Eksjö. För honom var det viljan att få en ledarskapsutbildning som lockade – den bästa man kan få enligt hans pappa.
– När jag blev kallad till mönstring pratade jag med flera vuxna som sa att det är en bra erfarenhet och att den ger bra övning i ledarskap. Jag gjorde testerna och de gick jättebra. Skaderisken för min befattning är nästan noll procent, så det blir nog jättekul, säger David och skrattar.
Både David och Jacob har många runtomkring sig som också ska göra lumpen. Men bland vännerna pratas det inte så mycket om Nato och huruvida det kan tänkas påverka värnplikten och tiden efter.
– De flesta är bara taggade. Jag tror det är bra att lumpen blivit obligatorisk, både för landets trygghet men också för att man mognar mycket som person. Man blir mer självständig och lär sig hur man fungerar i grupp. Det är saker man kan ta med sig till arbetslivet sedan, säger Jacob.
David instämmer:
– Jag har nog inte hört någon som varit negativ, men jag tror inte Nato är en sådan stor diskussionsfråga i vår ålder.
Enligt Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef för Plikt- och prövningsverket, kommer utbildningen inte förändras något, säger hon till SVT. Men efter utbildningen är man värnpliktig upp till 47 års ålder. Och vad det kommer innebära med ett Natomedlemskap är något som regeringen just nu utreder.
Känner ni någon oro inför framtiden som värnpliktiga?
– Lite både och. Men jag tror tryggheten med att vi kommer få hjälp av andra länder väger upp, säger Jacob.
– Sverige har ju totalförsvarsplikt, så alla skulle bli kallade om något händer. Att jag får en extra utbildning och kanske en bättre stridsplacering förbättrar ju bara min situation. Men jag tror ingen kan förbereda sig för att rycka ut i krig, säger David.
– Ja, man kommer ju känna sig trygg med sitt vapen. Även om vi jägare kommer vara i frontlinjen då. Pappa sa: "Hur tänkte du nu egentligen? Kunde du inte bara blivit kock istället?" Men jag hade andra planer, säger Jacob.
Det är alltså mer familjen som är oroliga?
– Ja, mamma är lite orolig. Men att Ryssland skulle invadera Sverige är inte direkt något som dyker upp som en konversation hemma, säger David.
Även om de är peppade inför utbildningen vill de inte jobba i försvaret senare i livet.
– Jag vet inte om jag vill jobba vidare inom försvarsmakten som det ser ut nu. Min dröm är att driva företag, säger Jacob.
David håller med:
– Nej, men visar det sig att militären är jätteintressant så får vi se.