”Jag orkar inte längre"

Jai-Oh Yoo säger att han har frusit i sin lägenhet sedan november. Han har varit i kontakt med Lejonfastigheter flera gången, men inget har avhjälpt kylan eller det ständiga suset som kommer från köksfläkten ovanför spisen.

Kallt. – Vi gamlingar fryser lätt, säger Jai-Oh Yoo.

Kallt. – Vi gamlingar fryser lätt, säger Jai-Oh Yoo.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-01-08 20:00

– Det är kallt i lägenheten, säger Jai-Oh Yoo och pekar på termometern. Den visar på 19 grader i vardagsrummet. Det är för kallt, tycker han och säger att han måste ha på sig ulljacka för att inte frysa.

Jai-Oh Yoo flyttade in till äldreboendet Ullstämma förra året. Han trivs bra i sin lägenhet, men störs mycket av ett ständigt susande och surrande ljud från köksfläkten ovanför spisen. Han säger att det låter om den hela tiden. På nätterna, när han ska lägga sig, hörs susandet ännu tydligare. Det har blivit till besvär för honom och han kan inte sitta några längre stunder i köket.

– Det här ständiga suset, det är fel. Jag är en gammal arkitekt och jag kan tala om för er att det suset går 24 timmar dygnet runt. Mitt sovrum ligger strax intill köket och jag kan höra det ända dit, säger Jai-Oh Yoo.

– Jag har blivit tvungen att montera in en dörr till sovrummet på grund av det kraftiga suset. Det är många som inte har dörrar till sitt sovrum på boendet, säger han.

Ett annat problem är bristen på värme i lägenheten. I det lilla vardagsrummet finns höga fönster och en glasdörr som vetter ut mot en balkong. Jai-Oh Yoo säger att han inte kan sitta i rummet på grund av kylan.

I köket har han installerat ett värmeelement. Det är oftast på för att han ska slippa den låga temperaturen som han upplever inne i lägenheten. Han är tvungen att vara fullt påklädd i ulljacka och tjocka strumpor.

– Jag är 86 år gammal. Vi gamlingar fryser lätt, säger han och beklagar sig över den extra kostnaden som elementet för med sig.

– Killar från Lejonfastigheter har varit inne och tittat på elementen och pysslat med dem. De är jättetrevliga, men det har inte hjälpt alls. Jag har gått och varit förkyld i en månad nu. Jag orkar inte längre, säger Jai-Oh Yoo.

Verksamhetschefen på äldreboendet, Lena Lundmark, säger att hon påpekat felen för Lejonfastigheter flera gånger.

– Vi har felanmält suset från köksfläkten och fastighetsägaren har varit och tittat på det. De säger att de inte kan åtgärda det, säger hon.

Jai-Oh Yoo har jobbat som arkitekt i Sverige sedan 1956 innan han gick i pension. Han vet mycket om ventilationssystem.

– Varm luft försvinner från köksfläkten som är på hela tiden. Kall luft väller in från de här stora fönstren och dessutom, har jag två inluftsventiler i vardagsrummet och i sovrummet där kall luft blåser in. Det är fel. Energi försvinner och det kostar pengar, säger han.

Angelica Falk, marknads- och kommunikationschef på Lejonfastigheter, säger att de har varit och mätt i lägenheten flera gånger. Senast mätte de den 5 januari och då visade mätaren på 22 grader varmt.

– Men om hyresgästen säger att det är 19 grader inne så ska vi självklart göra nya och mer noggrannare mätningar hos honom. Vi ska prata med vår entreprenör som får titta på det. Självklart ska det bli rätt temperatur i lägenheten, säger hon.

Folkhälsomyndighetens rekommenderade temperatur inomhus

Temperaturen inomhus behöver vara minst 20 grader Celsius. Det gäller dygnet runt.

Riskgrupper för problem vid låga inomhustemperaturer består av äldre samt människor med vissa sjukdomar och funktionshinder som påverkar rörlighet, ämnesomsättning eller förmågan till temperaturreglering, t.ex. reumatism och vissa muskelsjukdomar. Måttlig exponering för kyla kan ge negativa hälsoeffekter för dessa grupper.

Sannolikt behöver dessa grupper en inomhustemperatur på cirka 22 grader.

Upplevs inomhustemperaturen för kall eller för varm kontaktas i första hand fastighetsägaren som hyresvärd eller bostadsrättsförening för utredning och eventuella åtgärder. Om inte tillräckliga åtgärder görs är nästa steg att kontakta den kommunala myndigheten för miljö- och hälsoskydd i den kommun som bostaden finns i, som nås via kommunens växel eller kommunens webbplats.

http://www.folkhalsomyndigheten.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!