På fredagen promoverades Jonas Gardell till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet med motiveringen att han i romanform har beskrivit ett mörkt kapitel i svensk medicinhistoria.
Författaren har vid flera tillfällen pekat på den debattartikel som Lita Tibbling tillsammans med en kollega publicerade i Svenska Dagbladet 1986. I artikeln föreslog läkarna att aidssjuka skulle tvingas leva i egna samhällen för att förhindra smittspridning – ett förslag som närmast för tanken till forna tiders petskolonier.
"Ingen aning"
När Corren på fredagen fick kontakt med Lita Tibbling visade det sig att hon inte ångrar att hon skrev artikeln även om hon är kritisk till vissa formuleringar.
– På den tiden hade man inte en aning om hur smittan spreds och hur man skulle förhindra spridningen. När man tittar på andra smittosamma sjukdomar är det inte en människa som ifrågasätter att de sjuka isolereras på epidemisjukhus. Så fort det är något som har med sexualitet att göra så blir det ett himla hallå.
Tolkats som koncentrationsläger
För en nutida läsare framstår det som ett extremt förslag att tvångsisolera sjuka människor i egna samhällen. Har du någon förståelse för att det kan uppfattas så?
– På 40- och 50-talet var det tusentals barn med scharlakansfeber som var isolerade i åratal på epidemisjukhus. De fick inte ha kontakt med sina föräldrar. Det var ingen människa som sa något om det. Det gör man fortfarande i dag när det kommer de här farliga ebolavirusen. Då är det ingen som ifrågasätter.
Men de isoleras inte i egna samhällen.
– Det här har tolkats som om det var något slags koncentrationsläger. Jag kallades ju för…ja, vad hette den här läkaren som…
Mengele?
– Mengele, ja. Jag kallades för doktor Mengele. Jag fick utstå de mest tokiga saker.
Hur kändes det?
– Jag var överhuvudtaget hotad. När jag var ute och höll föredrag fick jag ofta polisbevakning. Det är så med alla som sticker ut hakan och försöker informera om saker. Då kan man råka illa ut. Jag visste att jag inte hade gjort något dumt. Som medicinare vill man ju rädda folk och förebyggande sjukvård ligger mig varmt om hjärtat. Det är två frågor: Är det omgivningen man vill skydda eller är det de här sjuka som man tycker så synd om att de ska få leva helt som de vill? Det är en etisk fråga. Vad tycker du själv?
Jag anser inte att sjuka ska leva i egna samhällen. Det låter väldigt omänskligt.
– Jag håller med om det. Det skulle jag inte säga i dag. Det kan jag ångra att det står så.
"Intressant figur"
Lita Tibbling säger att hon har läst Jonas Gardells böcker om aidsepidemin och hon uppskattar dem. Att författaren har promoverats till hedersdoktor har hon inget emot.
– Gardell är en utomordentligt intelligent och intressant figur. Att han tycker att jag är förfärlig gör inte mig någonting. Han har uppfattat mig på ett sätt som jag inte står för.
FOTNOT: Josef Mengele var läkare i förintelselägret Auschwitz och utförde hänsynslösa och moraliskt förkastliga experiment på lägerfångar.