"Jag har kört personer som ska coronatesta sig"

"Vissa kunder avslöjar först framme vid vårdcentralen att de är där för att testa sig för corona", säger fördtjänstchauffören Frida Thomsen.

Patrik Emanuelsson och Frida Thomsen tycker att deras arbetsgivare, Vikbolands taxi, gjort vad de kunnat för sina chaufförer. Däremot hade de önskat att taxichaufförer fått ingå i den grupp som prioriteras vid testning.

Patrik Emanuelsson och Frida Thomsen tycker att deras arbetsgivare, Vikbolands taxi, gjort vad de kunnat för sina chaufförer. Däremot hade de önskat att taxichaufförer fått ingå i den grupp som prioriteras vid testning.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2020-12-04 18:00

De älskar sitt arbete – men tycker att deras profession glömts bort i pandemin.

Färdtjänstchaufförerna Patrik Emanuelsson och Frida Thomsen vittnar om att de, och många av kollegorna, är oroliga för att smittas på jobbet.

Varje dag träffar de skolbarn, sjuka, äldre och människor med funktionsvariation. 

– Det går inte att hålla avstånd när du leder en synskadad eller spänner fast en permobil, konstaterar Patrik.

Taxiförare är den yrkesgrupp – bortsett från vårdpersonal – som löper störst risk att drabbas av coronaviruset, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. Chaufförerna löper i snitt 4,8 gånger större risk att smittas än övriga yrkeskategorier.

Enligt Frida Thomsen händer det att man som färdtjänstchaufför skjutsar kunder med misstänkt covid-19.

– Jag hade en kund som skulle till vårdcentralen. Väl på plats och ute ur bilen erkände han att han var där för att coronatesta sig. Det har hänt flera av mina kollegor.

När kunder beställer sin taxiresa frågar personalen på Östgötatrafikens beställningscentral om de har några symptom. De allra flesta är såklart ärliga, men vissa ljuger för att få åka. 

– Vissa är påhittiga och ringer igen om de nekas en resa. Chansen är stor att de kommer fram till en ny operatör som beviljar deras resa, säger Patrik. 

Det är färre personer som utnyttjar färdtjänst under pandemin. Sjukresorna har däremot blivit fler, eftersom kunderna körs separat för att minimera smittorisken. 

Färre kunder – men fler resor alltså. 

Periodvis har det varit högre tempo än vanligt för Patrik, Frida och deras kollegor. När sjukfrånvaron varit hög bland personalen har det ibland varit kämpigt att få in vikarier.

Vad önskar ni hade gjorts annorlunda för er yrkesgrupp från nationellt håll?

– Jag vill att vi ska räknas in i de utsatta grupperna som får testa sig vid symptom. Det hade skapat en trygghet i den här utsatta situation som vi befinner oss i, säger Frida.

Det märks på Patrik och Frida att de gillar sitt jobb. Nu längtar de efter att allt blir som vanligt – och att de kan få krama om sina kunder igen.

– Vissa vill slänga sig runt vår hals när vi kommer, men vi har förklarat att det inte går just nu, säger Frida. 

Pratar ni mycket corona under resorna? 

– Jag försöker att prata om andra saker. Många av våra kunder är oroliga och har det tufft, då ser jag det som mitt jobb att göra dem lite glada, säger Frida. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!