Uppvuxen i Grebo och med gymnasieåren spenderade på Folkungaskolan i Linköping har Cecilia Brännsten Strömblad, hållbarhetsexpert och global projektledare för H&M:s klädinsamlingsinitiativ, sina rötter i Östergötland. Efter gymnasiet spenderade hon tid utomlands innan det blev dags för ytterligare studier i Stockholm. Intresset för frågor om socialt ansvar och hållbarhet väcktes tidigt, något som senare fick bli fokus för hennes magisteruppsats. H&M var ett av de företag som undersöktes för uppgiften.
– Jag upptäckte att de kommit långt i de frågorna och kände att här vill jag jobba och med just de här frågorna, säger Cecilia Brännsten Strömblad.
Efter skolan sökte Cecilia sig direkt till företaget och det har nu gått 12 år sedan den första arbetsdagen. Eftersom hållbarhetsavdelningen var relativt liten på den tiden startade karriären istället på inköpsavdelningen. Där stannade hon i sju år.
– Det är väldigt mycket kärnan i företaget så det var väldigt lärorikt och roligt, den långsiktiga planen var dock alltid att jobba med hållbarhet.
Efter en mammaledighet tog hon beslutet att gå vidare.
– Jag kände att det var dags att ta steget mot ett nytt mål och då till hållbarhetsavdelningen, det är perfekt för mig.
Titeln hållbarhetsexpert innebär att Cecilia bland annat jobbar med frågor om hur företaget kan bli så framgångsrikt som möjligt när det gäller hållbarhet och resursplanering. En del av avdelningens arbete är den, sedan 2013, ständigt pågående klädinsamlingen där företaget uppmanar till att lämna in gamla plagg oavsett varumärke och skick. Något som de belyser extra under den här veckan då den första upplagan av deras världsomspännande kampanj World recycle week pågår.
– Vi har en väldig möjlighet att göra en förändring. Vi vill ge projektet en extra push under den här veckan, säger Cecilia.
Precis lika självklart som det är för oss i Sverige att inte slänga en PET-flaska i soptunnan vill företaget att det ska bli att inte slänga kläder.
– Inom textilindustrin är man beroende av bristfälliga naturresurser som exempelvis vatten, vilket är väldigt resurskrävande för att kunna odla bomull eller olja som krävs för att kunna skapa polyester, så det finns många miljömässiga anledningar till att återbruka och återvinna, säger Cecilia.
Alla kläder och textilier går att lämna in. De sorteras och prioriteras sedan utifrån om de kan säljas vidare som second hand, om de kan göras om till nya kreationer som till exempel trasmattor eller, om det exempelvis rör sig om strumpor med hål i, om de kan göras till material för exempelvis nya textilier eller isolering.
– Jag tror att det fortfarande finns många som inte vet att vi gör det här, men det ska vara enkelt och lättillgängligt, säger Cecilia.
I en roll som Cecilias är det svårt att inte leva som en lär.
– Jag har alltid en påse hemma där jag lägger trasiga strumpor så att de kan återvinnas. Sen försöker jag återanvända så mycket som möjligt, jag har till exempel en flytande garderob med min syster för kläder till barnen.
Hon fortsätter.
– Jag tycker att det är viktigt att använda det man har, sen är det självklart att man vill ha något nytt ibland också och då tänker jag hållbart när jag handlar.
Hur mycket som lämnas in i Linköping är oklart eftersom företaget inte mäter för de olika butikerna, men nationellt sett har företaget sett en stor ökning på de insamlade kvantiteterna. Att arbeta med projekt likt insamlingen menar Cecilia är spännande.
– Jag känner mig jätteprivilegierad som får jobba med de här frågorna eftersom jag brinner för det här. Jag har hittat hem, avslutar hon.