Elin Palmgren slår sig ner i sin beigea soffa, med perfekt puffade kuddar. Vardagsrummet är välstädat, inrett i ljusa toner – en stor kontrast till det mörker som bodde inom henne för bara ett par år sedan.
Hon har alltid varit en "duktig flicka", med närhet till sina känslor och höga krav på sig själv. För några år sedan ledde det, och en stressig vardag, fram till en utbrändhet och depression.
– Att vara en "duktig flicka" blir en sådan grej som belönas så länge, så pass att man sedan förknippar det med sin identitet och att man själv är de prestationerna, konstaterar Elin.
I Linköping har hon bott i åtta år, tillsammans med sin fästman Jonathan. Det var studierna som förde henne hit, efter en uppväxt i Trollhättan. I dag är 27-åringen legitimerad lärare, med jobb på en skola. Vid sidan av det driver hon ett eget företag på deltid, med fokus på konst och inredning.
– Allt började egentligen med att jag, ett par år innan jag gick in i väggen, började teckna realistiska porträtt i blyerts, berättar Elin.
2018 lovade hon sig själv att börja rita mer. Som motivation, och för att kunna se sin utveckling, skaffade hon ett Instagram-konto. Snart upptäckte hon att det fanns människor som tyckte om att följa henne – och företaget fick sin start. Men, det blev snart för mycket att bolla det med både studier och deltidsjobb.
– Då tappade jag lite det roliga i tecknandet, för det var prestation även där.
För att släppa på pressen fick den abstrakta konsten, som bygger mer på känsla än att efterlikna, ta mer plats. Ändå började Elin att må allt sämre. En period pluggade hon på 200 procent, samtidigt som företaget och butiksjobbet fortlöpte.
– Jag fattade nog inte riktigt hur stressad jag var, tills min kropp sa ifrån.
Hur mådde du?
– Jättedåligt.
Elin ler svagt, fortsätter:
– Jag jobbade i butik och då hade jag en aha-upplevelse när jag stod i kassan och skulle ta emot en kund som skulle bli medlem. Bara en sådan grej. Hon fick säga sitt telefonnummer 30 gånger innan det... Eller ja, det gick ändå inte in i huvudet.
Plötsligt var det fysiskt omöjligt att köra på i samma tempo som tidigare.
– Till slut blev det så att jag bara låg i sängen och jag orkade inte ta mig upp.
I efterhand kan Elin se flera varningssignaler, som hade varit närvarande under ett helt år innan kroppen slutligen gav upp. Förutom att minnet, liksom förmågan att kunna ta in information, var påverkat så kände hon sig förlamande orkeslös. Därtill kantades varje dag av mycket ångest.
– Minsta lilla grej var som ett maraton, säger hon och fortsätter:
– Jag hade stunder där jag kände "jag orkar inte mer". Det var tufft att må så dåligt så länge.
Elin ögon fylls av tårar. De letar sig långsamt nedför hennes kinder.
– Jag såg ingen väg ut, typ.
Hon blev sjukskriven, började medicineras med antidepressiva, fick behandling i form av terapi... Ändå tog det ett halvår innan hon sakta började hitta tillbaka till någon form av ork. Under den perioden hade hon svårt att acceptera sitt tillstånd.
– Att prestera var liksom en del av mig. Det är något jag har fått jobba jättemycket med.
I dag kan Elin känna att mörkret var ett nödvändigt ont, som tvingade henne att prioritera om. Under resan tillbaka från utbrändheten tvingades hon analysera vad som tar och vad som ger energi, för att sedan anpassa sin vardag efter det. Att hon är känslig för andra människors sinnesstämning har hon vetat sedan barnsben, men hon insåg också att intryck i form av ljus, färger och mönster påverkar henne.
– Jag tar in allt så hårt, förklarar hon.
Den insikten fick Elins inredningsintresse att utvecklas och ta plats i företaget, varigenom hon i dag erbjuder inredningskonsultationer.
– Jag har alltid tyckt att det har varit kul med estetiskt fina saker och att omge mig av saker som jag tycker är fint, men det var nog först då som jag faktiskt började leta efter lugnet. Både lugnet i mig själv som person, att inte vara så stressad hela tiden, men också lugnet i min vardag och lugnet runt mig.
I dag befinner sig Elin på en betydligt ljusare plats.
– Jag känner verkligen att jag har hittat någonting som jag älskar att hålla på med och jag känner att jag har hittat frid och lugn i mig själv på ett annat sätt än vad jag hade innan. Det är såklart fortfarande så att jag har prestationsångest till viss del, men jag har jobbat extremt mycket på det.