"Jag får inte jobben. Vem ska jag vända mig till?"

Linköping och Norrköping och hela Sverige går som tåget. Men ändå finns det arbetslöshet. Jan Malmberg på Sveriges byggindustrier får inte ihop det.

Möten. Kompetensmässsan på Linköpings konsert & kongress hade besökare hela dagen.

Möten. Kompetensmässsan på Linköpings konsert & kongress hade besökare hela dagen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-03-10 16:46

Ett av seminarierna på Kompetensmässan i Linköpings konsert & kongress handlade om städernas utveckling. Det var starkt kopplat till byggprojekten i länet men också till städernas attraktionsvärde. De två största kommunernas representanter berättade om både visioner och om vad som redan nu händer.

– Byggkranarna står över allt i Linköping, det skapas nya jobb varje dag i Linköping. Stan kommer att växa över Stångån och ut på Stångebroområdet. Nu byggs Övre Vasastan som så småningom innebär 2 300 nya lägenheter. Och vi måste vara attraktiva, vi ska bli Sveriges tredje eventstad. Kompetensförsörjning blir den stora frågan, förklarade Catarina Thuning, kommunikationsdirektör i Linköping.

Och därtill kommer byggprojektet kring höghastighetsjärnvägen Ostlänken, något som både Norrköping, Linköping och Östsvenska handelskammaren understryker som en gigantisk tillväxtchans.

Bråvalla för alla

Norrköpings kommunikationsdirektör Louise Flygt förklarade att Norrköping ska växa med 1 000 bostäder per år. Och att Norrköping och Linköping lever tillsammans i en unik synergi:

– Det är unikt att det går så bra för två kommuner så nära varandra. Vi har unika samarbeten, som Linköpings universitet och Visualiseringscenter. Det är också unikt att städerna skiljer sig åt så mycket och ändå ligger så nära. Linköping har flyget, Norrköping har hamnen som är en av norra Europas största fullservicehamnar.

Även hon nämnde besöksnäringen, med de två besöksmagneterna Bråvallafestivalen och Kolmårdens djurpark.

– Bråvalla och Kolmården tillhör inte bara Norrköping. De tillhör hela Östergötland. Alla kan bidra till och dra nytta av dem, sa Louise Flygt.

Publikfråga

Sedan kom det en fråga från en kvinna i publiken:

– Jag är civilingenjör i byggnadsteknik, utbildad i Irak. Jag vill vara med och bidra i projekt som Ostlänken. Jag kan inte ens räkna antalet ansökningar jag har skickat in. Jag får inte jobben och vem ska jag vända mig till om jag vill vara med och bygga Ostlänken? undrade MaralOhanesiam.

Deltagarna på podiet tittade på varandra, men fann sig fort:

– Du ska kontakta konsultföretagen som arbetar för till exempel Trafikverket. Det är inte kommunen som bygger, förklarade Ulf Arumskog, utvecklingschef och samordnare för Ostlänken i Norrköping.

Arbetslöshet?

Jan Malmberg på Sveriges byggindustrier föreläste och beskrev just det här problemet.

– Trots att allt pekar uppåt så finns det arbetslöshet. Det är väldigt märkligt. Kommande tio år behöver byggbranschen i landet anställa 100 000 personer. Vi kommer att behöva lika många till. Vi har klarat oss hittills tack vare att det kommer arbetskraft från andra länder.

Före sommaren ska Sveriges byggindustrier i Östergötland arrangera ett seminarium på detta ämne:

– Vi ska bjuda in lokala arbetsgivare i byggbranschen och argumentera för att anställa invandrare och kvinnor. För det är vi själva som måste göra vår bransch så attraktiv som möjligt. Vi har ett lärlingssystem. Man kan komma hit som vuxen och få utbildning och sedan skola om sig och avancera i företaget under tiden som man jobbar, sa Jan Malmberg till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!