För lite drygt ett år sedan skrev Socialdemokraterna Elias Aguirre och Elina Bryssling, motionen Bygg bort kön till dygnet runt-omsorgen.
I den konstaterades att efterfrågan på nattis har ökat, eftersom fler personer arbetar i yrken där arbetstiden är förlagd till alla dygnets timmar. Efterfrågan har gjort att kön till de platser som finns, har vuxit.
Motionen föll i god jord och kommunstyrelsen sa vid sitt möte på tisdagen ja till en utbyggnad. Om fullmäktige kommer till samma resultat, vilket är högst troligt, så kommer antalet platser till nattlig barnomsorg nästan att fördubblas. Från 44 platser till 80 när utbyggnaden är klar.
Det finns inget i lagen som kräver att en kommun ska ha nattomsorg. Däremot föreskriver skollagen att kommuner ska erbjuda omsorg under andra tider än då förskola och fritids har verksamhet, av hänsyn till föräldrarnas arbete. I den utredning som gjorts inför beslutet konstateras att Linköping, i förhållande till sin storlek, har få platser för omsorg nattetid.
I Linköping har nattis funnits på lite olika platser sedan 1996. I dag finns 44 platser i Ryd. Men trycket är hårt och i underlaget till beslutet står att det i maj stod 35 barn i kö för att få nattomsorg i augusti. Få barn lämnar sin plats och därför växer kön.
Kommunalrådet Elias Aguirre (S), en av dem som skrev motionen, är nöjd.
– Jag är jätteglad. Vi har många i Linköping som arbetar på svåra arbetstider, som anställda inom handel, blåljuspersonal och inom vården. Då behövs den här omsorgen, inte minst för de som är ensamstående.
Elias Aguirre säger också att det faktum att det varit svårt att få en plats har gjort att föräldrar i vissa fall har tvingats att tacka nej till jobberbjudande.
Eftersom nattomsorgen i dag är placerad i Ryd vill han gärna se att ett nytt "nattis" placeras i Linköping södra delar, i Ekholmen exempelvis.
Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden är glad över att kunna bifalla motionen.
– För oss var det naturligt att säga ja. Omsorg, kvällar, nätter och helger är något vi också lyfter fram i Alliansens program.
Ett tungt vägande skäl är det faktum att Linköping i en jämförelse står sig dåligt.
– Både Norrköping, Jönköping och Örebro har hundra platser var, och det är mer än dubbelt så många som Linköping har.
Nu blir det upp till förvaltningen att återkomma med förslag på hur planerna ska realiseras.