Ja till 1 000 bostäder – men planen möter motstånd

Linköpingspolitikerna är nu klara att klubba igenom uppemot 1 000 bostäder på Djurgården. Men försvaret motsätter sig fortfarande planerna.

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) har 1 000 bostäder i sikte i den första etappen av Djurgården.

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) har 1 000 bostäder i sikte i den första etappen av Djurgården.

Foto: Åke Alvin

Linköping2020-05-27 07:30

På fältet bakom handelsområdet med bland annat City Gross och Jysk planeras 800–1 000 bostäder, men också skola, vårdcentral, p-hus och kommersiella lokaler. Bebyggelsen ska enligt detaljplanen bli "innerstadslik".

Mestadels handlar det om hus på 4–6 våningar, men vid stadsdelstorget tillåts ända upp till 13 våningar. Torget ska ligga vid busshållplatsen "Djurgården centrum".  

Inför samhällsbyggnadsnämndens onsdagssammanträde råder det – enligt ordförande Muharrem Demirok (C) – inga tvivel om att detaljplanen för Djurgården kommer att godkännas. Om allt går som på räls dröjer det sedan inte länge förrän spaden är i marken, tror han.

– Heimstaden och Stångåstaden har stora tilldelningar. Det är två starka aktörer som bygger hyresrätter och kan komma igång snabbt. Vi ska också gå ut med nya marktilldelningar. Det blir en spännande värdemätare för hur marknaden ser ut i Linköping nu, säger Demirok.

Men det finns en del som talar för att allt inte kommer att gå som på räls. Försvarsmakten motsätter sig nämligen planerna.

Den ena av försvarets invändningar är undanröjd. Den handlade om att FOI:s verksamhet skulle kunna påverkas av byggnationen – på vilket sätt var sekretessbelagt. Men där har kommunen kommit överens med FOI om en lösning.

Försvarets andra skäl att säga nej är att detaljplanen innehåller byggnader som är högre än 20 meter. Närheten till Malmens flygfält gör att försvaret hävdar en maxgräns på 45 meter inom tätort och 20 utanför. Eftersom Djurgården ännu inte är bebyggd som tätort anser Försvarsmakten att det är 20 meter som gäller.

Det resonemanget upprör Demirok.

– Det är ju mer av en teoretisk än en praktisk fråga och den kan inte få hindra Linköpings stora, framtida utbyggnadsområde. Hade det redan stått bostäder på Djurgården så hade ju det här inte varit ett problem. Vi skulle alltså kunna börja med att bygga lågt, få området omklassificerat till tätortsbebyggelse och sedan bygga de höga husen. Men så ska man väl inte behöva göra. 

Om länsstyrelsen håller med försvaret om att byggnadshöjden bryter mot ett riksintresse kan detaljplanen upphävas. Försvarsmakten har också möjlighet att överklaga. 

I de lägena blir det regeringen som avgör frågan. På regeringens bord ligger för övrigt redan ett Linköpingsärende och väntar på avgörande, nämligen planerade studentbostäder i Ryd. Försvaret anser att de ligger på fel sida av Malmens bullergräns.

– Jag hoppas verkligen att vi slipper en rättslig process kring Djurgården. Vi har verkligen velat hitta en lösning tillsammans med försvaret, men vi är två väldigt olika organisationer. Vi har haft ett bra möte där vi lyssnade på varandra, men vi kommer inte riktigt till en ordentlig dialog, säger Demirok.

Förutom försvarets invändningar inkom förhållandevis få synpunkter under samrådet och granskningen av detaljplanen. Slaka-Lambohov socialdemokratiska förening uttryckte oro för PFAS-föroreningar från brandövningsplatsen. Kommunens plankontor instämmer i att det är viktigt att platsen saneras, men skriver att PFAS-halterna inom detaljplaneområdet underskrider riktvärdena.   

Detaljplanen utgör den första etappen av bostäder på Djurgården. Nästa etapp är tänkt att innehålla runt 1 500 bostäder och ska bygga samman Djurgården med Lambohov. På sikt är det även tänkt att Vallastaden ska växa ihop med Djurgården.

Djurgården

Djurgården var från 1606 en kunglig jaktpark, uppförd av hertig Johan, med rådjur och dovhjortar. När parken lades ner i början av 1700-talet fraktades djuren med släde till det då nya Djurgården i Stockholm.

På 1900-talet användes Djurgården som militärt övningsfält. Idén om att skapa en ny stadsdel här föddes 1996 när riksdagen beslutade att lägga ner den militära verksamheten i Linköping.

Djurgården var aktuellt för bostadsbyggen redan 2008, men den gången bromsades planerna av finanskrisen.

Karta: Djurgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!