Det pågår ett mindre bredbandskrig i Linköping. Främst är det Skanova Access AB som ingår i Telia Sonera koncernen och Utsikt Bredband, ett dotterbolag till Tekniska verken, som tävlar om kunderna. Båda företagen vill vara snabba med att kunna erbjuda fiberanslutning till så många hushåll som möjligt i tätorten. Genom fiber kan företagen leverera tv-, internet- och telefonianslutningar till kunderna.
Orsakar problemKonkurrensen har resulterat i att flera gator grävts upp för att dra fiberkablar. Flera upprörda läsare har den senaste tiden hört av sig till Corren. Det har också gått att läsa på Correns insändarsidor om hur det orsakat problem i Vidingsjö med begränsad framkomlighet på gator och oljud för närboende.
– Som jag förstår det så har det först grävts för vatten- och avloppsnät. Sedan har vi grävt upp igen för att lägga ner fiber, säger Inger Gunterberg, kommunikationschef på Skanova.
Kunde man inte grävt ner fiber i samband med vatten och avlopp?
– Vårt mål är att samförlägga i allra största utsträckning vilket har lyckats väldigt bra i Linköping med undantag för Vidingsjö och det beklagar vi.
Kommer Skanova gräva mer i Vidingsjö den närmaste tiden?
– Nej, nu är vi färdiga.
Installerar i efterhandUtsikt Bredband har sedan en tid tillbaka förberett genom att lägga ut rör till fibernätet i samband med att en gata grävs upp. Fibern kan då i efterhand installeras i de utlagda rören utan att man behöver gräva. Ett problem är dock att Skanova och Utsikt Bredband inte delar samma kanalisation för fiberanslutningar.
Gräver dubbeltOm det ena företaget redan har fiber färdigt i ett område kan det alltså hända att gatan grävs upp igen för att kunna lägga ner egen fiber bredvid den befintliga.
– I Vidingsjö har vi lagt ner fiber i samband med fjärrvärmen men när Skanova vill vara med och konkurrera måste de gräva igen, säger Mats Malmehed, projektchef på Utsikt Bredband.
Kommer ni gräva mer i Vidingsjö framöver?
– Vi behöver öka kapaciteten till området under sommaren men vi försöker gräva i grönområden och så lite som möjligt i asfalt för att störa så lite som möjligt, säger Malmehed.