2010 beslutade Linköpings kommun att satsa på miljön längs Stångån, från Landeryd ut till Roxen. Sedan dess har en hel del hänt. Kajer har renoverats, gång- och cykelvägar har byggts, parker och fiskomlöp har anlagts och badplatser rustats upp.
Nu är det senaste inslaget i satsningen invigt, vid Stångåns mynning i Roxen. Här finns nu en värmestuga, där allmänheten kan elda i kaminen och blicka ut över Roxen, och här finns ett fågeltorn samt en brygga för kanotister.
Anläggningen invigdes med bandklippning av fjärdeklassare från Tornhagsskolan och tal av kommunalrådet Stefan Erikson (M) och av Roger Bandick. Den sistnämnde är ordförande för Westman-Wernerska stiftelsen, som bidragit med 4,7 av de cirka 7 miljoner som det hela kostat.
Kommunekolog Håkan Lundberg, som varit engagerad i de många satsningarna längs ån, sken ikapp med solen.
– Den här anläggningen var en del av vår ursprungliga vision för Stångån, att komma ända hit och koppla staden till Stångån, sade han.
Stefan Erikson pekade på att Linköping är en stad som har ont om vatten och att det gäller att ta vara på det som finns.
– Stångån har en stor potential, men den behöver göras mer tillgänglig. Nästa steg är cykelvägen som byggs längs Ullevileden, den kommer att göra det mycket lättare att komma hit från öster och väster, säger han.
Värmestugan är granne med jolleseglarnas klubbhus. Till en början var klubbmedlemmarna lite tveksamma till kommunens planer.
– Vi undrade hur det skulle bli. Men det har verkligen blivit jättebra! Hela området har blivit fint iordninggjort och för oss innebär det här ökad trygghet. Vi har haft en del problem med stölder, men nu är det folk här hela tiden och det är upplyst på kvällarna, säger klubbens ordförande Patrik Bergenwald.
Stångåmynningen är en av Linköpings bästa platser för fågelskådning – framför allt under vinter och tidig vår när mängder med fåglar samlas kring den vak som brukar bildas i Roxen precis vid utloppet. Flera ovanliga fåglar har setts genom åren, bland annat jaktfalk, vitvingad trut och svarthuvad mås.
På invigningsdagen siktades inga rariteter från det nybyggda fågeltornet.
– Det är mest storskarv, jag har sett ett 100-tal. Men jag har också sett knipor, vigg, storskrak och grågäss. Och på vägen ut hit fanns det en massa gråhägrar, rapporterade naturguiden Gunilla Wetterling.