I juni 2019 skulle platserna bort, det var beskedet vid invigningen. Men nu ryker de redan vid årsskiftet beslutade äldrenämnden häromdagen. Det finns inga pengar till att fortsätta detta, konstaterar omsorgsförvaltningen.
Platserna kom till – väldigt snabbt – i våras. Då hade Linköping ett skriande behov av korttidsplatser. Kommunen betalade stora summor till regionen för patienter som var medicinsk färdigbehandlade men inte kunde flyttas eftersom det inte fanns lediga korttidsplatser.
Korttidsplatserna på US har också varit dyra, men det har ändå inte blivit så dyrt som att ha färdigbehandlade patienter liggande på avdelningarna, enligt omsorgsförvaltningen. Men efterfrågan på korttidsplatser har avtagit och nu har äldrenämnden beslutat att göra vissa förändringar. Vissa korttidsplatser läggs ner och andra omvandlas till demensplatser.
– I dag har vi också ett trygghetsteam i kommunen som gör att människor kan slippa komma till ett korttidsboende och istället få hjälp i hemmet, säger Elisabeth Viman på omsorgskontoret
När Corren ringer närsjukvårdsdirektören inom Region Östergötland, Rolf Östlund så är han inte riktigt införstådd med att beslutet om att Linköping ska avveckla platserna redan är taget.
Han hade gärna sett att verksamheten blivit kvar.
– Absolut, det har avlastat sjukhuset, samtidigt som vi sett framför oss att vi ska kunna testa sensorer och arbetsmodellen för att få en bättre gemensam patientprocess i en framtid. Men korttidsboende är kommunens verksamhet så den måste fatta sina eget beslut i detta.
För Attendo kommer beslutet inte som en överraskning.
– Nej, vi hade bara ett avtal som sträckte sig fram årsskiftet och vi har själva sett att behovet av platser har minskat, säger Gun Karlsson, regionchef på Attendo.
Attendos personal på korttidsboendet däremot känner sig svikna och besvikna.
– Allt handlar om pengar. Vi ser att det finns ett stort behov av de här platserna och vi har jobbat hårt för att allt ska fungera från början. Det är ju ändå lite speciellt att vara med och starta något, säger han.
Alla anställda har, enligt Gun Karlsson, sina ordinarie anställningar kvar inom Attendo och kommer att återgå till dem nu.
Vice ordförande i äldrenämnden, Fredrik Lundén (M), är enig med majoriteten i det här ärendet.
– Vi protesterade mot att det skulle införas, det var för dyrt, säger han.
Mikael Sanfridson (S), ordförande i äldrenämnden var den som var med och klippte banden i våras. Han ser det inte som en nedläggning utan som en anpassning.
Känns det inte lite oseriöst att med pompa och ståt inviga en verksamhet som läggs ner kort därefter?
– Nej, det handlar istället om att ha en anpassningsbar omsorg efter de äldres behov. I framtiden kommer vi inte att kunna låsa fast oss i olika hus och lokaler utan hela tiden möta upp den äldre. Just nu ser vi att vi kan koncentrera korttidsplatserna till färre ställen. När det gäller forsningssamarbetet så lever det vidare, men från en annan plats.