Tuffa kritiken mot skogsägarna: "Sluta vara så fanatiska på gran"

De värsta angreppen är över – för den här gången. Men räkna med att den fruktade granbarkborren kommer tillbaka till de östgötska skogarna i framtiden. "Det här är inget man kan lägga bakom sig", säger Mikael Burgman på länsstyrelsen.

Granbarkborrens härjande verkar ha avtagit i Östergötland.

Granbarkborrens härjande verkar ha avtagit i Östergötland.

Foto: Anna Bredberg

Linköping2024-09-08 11:47

Sedan toppåret 2020 har granbarkborren minskat stadigt i länet. Länsstyrelsen har i år inte behövt göra några insatser i naturreservaten, enligt Mikael Burgman. 

Även skogsägareföreningen Södra rapporterar om allt färre granbarkborrar, även om det fortsatt finns problem i skogar runt Åtvidaberg och Linköping.

– Populationerna har generellt fortsatt att minska. Granarna har fått mer regn och är mer vitala och motståndskraftiga mot angrepp, säger områdeschefen Lucas Andersson.  

Invasionen som inleddes med den torra sommaren 2018 verkar alltså vara över. Det är en naturlig utveckling för en art som granbarkborren – efter en topp följer en krasch. 

Men enligt Mikael Burgman är frågan inte om utan när den fruktade skalbaggen kommer tillbaka.

– Svårt att säga, det kan ta fem eller tio år till nästa gång. Men helt säkert är att vi kommer få stora angrepp i våra skogar igen. Det är vi människor som har skapat grogrunden till granbarkborrens framfart.

Mikael Burgman menar att det östgötska skogsbruket planterat alldeles för många granar på felaktig mark. Det gör att träden blir svaga och sårbara för angrepp.

Granar trivs bäst i fuktig mark, till skillnad från exempelvis tall som gillar torrare områden. 

– Det är helt sjukt hur det har varit de senaste 20-30 åren. Det är otroliga arealer av granskog i Östergötland som står på fel plats. Man kan ju hoppas att alla skogsägare har lärt sig något och hädanefter satsar på rätt trädslag på rätt mark. Jobba mer med tall och lövträd och sluta vara så fanatiska anhängare av gran.  

Många skogsägare måste lägga om strategin helt och hållet för att skapa stabila framtidsskogar, menar Mikael Burgman.

– Planeringen sker ofta från ett skrivbord istället för att man ger sig ut i naturen och gräver med en spade för att undersöka marken, säger han.

I flera östgötska naturreservat står döda träd kvar efter granbarkborrens framfart. Länsstyrelsen fäller en del granar kring vägar, hus och vandringsleder, men kommer i övrigt att lämna skogen som den är.

– Granarna kommer att falla av stormvindar så småningom. Vad som kommer upp efter det får naturen bestämma, säger Mikael Burgman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!