– Jag vill meka med helikoptrar. Det är det jag vill göra i mitt liv och därför pluggar jag till helikoptertekniker. Här på mässan finns många helikoptrar med intressanta motorer, säger Camilla Björnsson medan det kliar i hennes fingrar.
Hon är yrkeshögskoleelev och en av 60 personer i delegationen som chartrades från Linköping, en resa anordnad av Jörg Schminder på Linköpings universitets flygförening i samarbete med flera andra.
Jörg Schminder slog flera flugor i samma smäll. Som doktorand vid Linköpings universitet med flygteknik som specialitet vill han få flera unga människor att upptäcka flygutbildningen och att välja den.
Sedan, när de är klara med sin utbildning, ska de helst stanna kvar i Linköping, åtminstone en del av dem.
– Det är en flygupplevelse som man berättar om och här ser man vad man kan jobba med i framtiden. Det bidrar till att de flygintresserade får upp ögonen för staden och universitetet, säger Jörg Schminder som tänker göra sitt projekt till en återkommande aktivitet.
Berlins flygmässa hade något för alla besökare. Karl Gisling, elev, älskade utställningen av Rolls Roycemotorer, medan Tomas Melin, lärare på Liu, fastnade för flygkatalysatorer. Särskilt glada var de blivande helikopterteknikerna eftersom världens bästa och största leverantörer fanns på plats med ett 20-tal olika helikoptrar. Apache och Lakota lockade Linköpingselever som brukar öva på något mindre spännande maskiner.
– Här finns häftiga stridshelikoptrar med spännande motorer som vi aldrig ser i verkligheten, bara på film. Och de ljuder underbart, säger David Örtenvik.
Ljudet är det som flera återkommer till. Det härliga ljudet som just vissa flygplan eller helikoptrar åstadkommer och som orsakar gåshud. Flygentusiaster fattar genast vilken flygmaskin det handlar om när de hör ljudet. Därför upprörs de över att filmskapare så ofta kopplar fel ljud till fel helikopter eller flygplan. De kräver skärpning!
Men resan var inte enbart nöje. För en stor del av delegationen innebar den också arbete. Två grupper ingenjörstudenter föreläste om egna flygprojekt på universitetet, vilket lockade publik trots att det samtidigt pågick en flyguppvisning utomhus. Hur man bygger ett flygplan för två personer med en bestämd turbin som motor, vilket den ena föreläsningen handlade om, intresserar en hel del branschfolk.
Ett 20-tal studenter träffade Lena Eriksson, generaldirektör för Försvarets materielverk (FMV). Samtalet handlade om vilken kompetens FMV vill ha i framtiden och vad som behövs för att kunna jobba där.
– Det är viktigt att detta kommer upp på agendan. Våra duktiga studenter utvecklar många saker men var hamnar de sedan? Vi vill utbilda studenter som ska ha den kompetens som efterfrågas, säger Jörg Schminder.
Viljan att behålla flygkompetens i Linköping och i regionen fick också näringslivet att delta i resprojektet.
– För att Linköping ska kunna utvecklas som en flygstad behöver våra företag kompetensförsörjning inom många olika flygyrken. Därför är det viktigt att skapa aktiviteter där flygintresserade och företagen kan mötas, säger Urban Wahlgren, projektledare för Flygklustret.
zenaida.hadzimahovic@corren.se