Intresset för fittan växer

Vulva, vagina och snippa. Bra ord förvisso, men inget som täcker hela paketet. Därför firades under lördagskvällen Fittans dag med serietecknaren Liv Strömquist som dragplåster.

Radioprofilen och serietecknaren Liv Strömquist.

Radioprofilen och serietecknaren Liv Strömquist.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2014-12-06 20:52

Runt ett bord på Elsas hus i Linköping sitter en grupp kvinnor och pysslar. På en disktrasa skriver Klara Nilsson "Fittan har ingen lag" och tecknar sedan en fitta i kanten. På en annan skriver hon "Så länge det finns fitta finns det hopp!".

– Det ska bli julklappar till mina kompisar. Om jag känner dem rätt så blir de glada, säger Klara Nilsson.

För andra året i rad arrangeras Fittans dag av RFSU och NBV:s studiecirkel Fittan i fokus. Intresset har mer än fördubblats sedan i fjol med 85 föranmälda.

En av programpunkterna var när serietecknaren och radioprofilen Liv Strömquist läste högt ur sitt album Tuppkam upp och ner.

– Det är väldigt roligt att det finns en studiecirkel om fittan här i Linköping. Jag blev nyfiken på vad de gjorde, säger hon.

Själv använder serietecknaren sig av ordet vulva.

– Jag har faktiskt inte använt ordet fitta i mitt album. Det är fortfarande väldigt laddat, men jag förstår poängen med att använda det, säger Liv Strömquist.

Däremot tycker hon att det är eftersträvansvärt att försöka ta tillbaka och neutralisera ordet fitta.

– Det är ett statement att använda det i en positiv kontext. Vissa skällsord har man kunnat använda neutralt efter ett antal år, säger Liv Strömquist.

Cirkelledaren Åsa Åbom tycker att arrangemanget har gjort framsteg sedan förra året.

– Då var det mer genant, "varför behövs det här?". Nu förstår man varför Fittans dag behövs. Det finns många som inte kan ta ordet i sin mun, säger hon.

Måste man göra det?

– Nej, man får välja vilket ord man vill. Det behövs framför allt ett ord, men vi har inget ord på hela fittan. Vulvan är de synliga delarna och vaginan de inre, säger Åsa Åbom.

Skräckexemplet på vad okunskapen kan leda till, menar cirkelledaren, är när unga tjejer köper intimkirurgi trots att de är fullt friska.

– Man tror att man inte ser normal ut fast man gör det. Många opererar sig helt i onödan, säger Åsa Åbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!