Det visar en undersökning som företaget Orkla genomfört i landet. Av de kommuner i Östergötland som deltog så svarar 43 procent att intresset för den gröna skolmaten har ökat. Kommunerna som svarade på enkäten var Finspång, Kinda, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Ydre och Åtvidaberg.
Linköpings kommun deltog inte i undersökningen och det beror, enligt Åsa Kullberg, chef för kost- och restaurang, inom Leanlink att förfrågan om deltagande gick Linköping helt förbi.
Östergötland sticker ut i undersökningen, enligt Sara Paulsson, kommunikationschef på Orkla, genom att samtliga kommuner som svarade hade en måltidspolicy. I landet i övrigt är den siffran bara 40 procent.
Linköping har också en måltidspolicy. Men den är tio år gammal och håller på att revideras enligt Åsa Kullberg.
– Att äta mera växtbaserat, eller vegetarisk, är bra både för hälsan och för miljön, det säger Mai-Lis Hellenius professor och läkare vid Karolinska Institutet, som deltagit i undersökningen.
I undersökningen konstateras att rätter med kött har, i genomsnitt, ca 80 procent högre klimatpåverkan än växtbaserade alternativ. Att dra ner på köttet i skolan är alltså ett effektivt sätt för en kommun att minska utsläppen, enligt undersökningen.
Många blandar ihop begreppen vegetariskt med lakto-ovo vegetariskt. I vegetarisk mat ingår aldrig animalier, och är samma sak som växtbaserad kost. Lakto-ovo vegetarisk mat innehåller mjölkprodukter och/eller ägg.