- Det finns klubbar som hyr en minibuss och lastar den full med ungar, säger forsknings-chef Thomas Turbell på Väg- och transportforskningsins-titutet, VTI, i Linköping.
Han kräver nu att inte fler passagerare ska få åka i bilen än det finns bilbälten. Risken att skadas är stor om man krockar eller kör av vägen och är obältad i bilen.
- Det har inträffat några olyckor där bilen haft fler passagerare än bälten, men som tur är har ingen skadats allvarligt, hittills, säger Turbell.
För en tid sedan voltade en VW Golf med sju personer, två vuxna och fem barn. I en Toyota Corolla färdades nio personer när bilen åkte av vägen.
En minibuss kan exempelvis ta åtta vuxna som totalt väger 600 kilo. Femton barn väger lika mycket. Så länge föraren inte hindras och man håller sig inom bilens tillåtna maxlast eller totalvikt kan polisen inte ingripa.
Turbell tror att en lag som begränsade antalet åkare till samma antal som det finns bilbälten kan göra det lättare för föräldrar att säga nej, när exempelvis grannens barn vill åka med på fotbollsträningen.
- Man känner sig taskig om man inte ställer upp, och låter barnen åka med obältade. Men jag tror det känns betydligt värre om det händer en olycka och barnen sitter oskyddade.
I Norge finns en lag sedan 1990 som förbjuder fler passagerare än vad det finns bälten i bilen. Bötesbeloppet är 1 000 norska kronor om lagen nonchaleras.
Varför har vi ingen sådan lag i Sverige?
- Jag tror att frågan är politiskt känslig. En sådan lag kan ju drabba barnfamiljer, som kanske inte har råd att köpa en stor och dyr bil.
Turbell har uppvaktat vägtrafikinspektionen för att få till stånd en lagändring.