Instängda i ett dygn – ut kom en app-idé

Nästan ett dygn var de instängda i Tekniska verkens lokaler. När de kom ut presenterade de en idé som kan spara energi och vann första pris.

Bengt Strömberg, Oscar Frendin, Julia Nordin och i bakgrunden Jonathan Konradsson. De bildade det vinnande laget.

Bengt Strömberg, Oscar Frendin, Julia Nordin och i bakgrunden Jonathan Konradsson. De bildade det vinnande laget.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2013-11-15 16:38

Tekniska Verken innovation camp 2013 började med att upprop i gymnasieskolorna i Östergötland. Lärarna berättade om det, sen fick eleverna anmäla sig. 80 fanns det plats för och nästan så många ville vara med.

Oscar Frendin i 2:an på Berzan var först med att anmäla sig och hans lag knep också första priset i tävlingen.

– Vi föreslog en app som gör att du kan styra alla saker i ditt hus från telefonen. Framför allt dusch och värme. Duschen till exempel, där kan du bestämma att du bara ska använda max 100 liter och då kommunicerar duschen och mobiltelefonen, det piper då när du använt 50 liter till exempel, berättar han.

Han var en av fyra i laget, de övriga heter Bengt Strömberg, Julia Nordin och Jonathan Konradsson.

– Jag trodde aldrig vi skulle vinna, var Bengt Strömbergs spontana kommentar efter prisutdelningen.

Instruktionen var att hitta på en app till mobiler och surfplattor som får folk att börja tänka på hur mycket energi deras hem förbrukar. Flera av de idéer som kläcktes kan bli verklighet när Vallastaden byggs.

När Corren kommer på fredagsförmiddagen har dygnet nästan gått. Det är snart lunch och eleverna börjar bli lite slitna. Hela natten har de tillbringat i Tekniska verkens huvudkotor vid Stångån. Konferenslokalen har varit deras hem. Några har sovit en stund, de flesta inte.

De kommer från gymnasieskolor i Norrköping, Linköping, Åtvidaberg och Motala. Alla håller en presentation och alla har idéer. En jury på 11 personer från universitetet, Ericsson och Tekniska verken tar en knapp halvtimme på sig för att vaska fram de tre bästa.

"Lekfull möjlighet för individen att göra skillnad i det stora systemet. Lösningen är klart kopplad till uppdraget och innebär vinster för såväl individ som för samhället", lät motiveringen till förstapriset när Tekniska verkens vice vd Klas Gustafsson läste upp den.

Han var djupt imponerad av elevernas förmåga och kunskaper, men också av lärarna.

– I går kväll kom det hit fyra lärare från Åtvidaberg för att se hur det gick. Det kallar jag engagemang, säger han, när allt är över.

Och när Oscar Frendin skulle sammanfatta vad han lärde sig under dygnet svarade han:

– Att samarbeta. Om en person kommer på en idé så är det lätt att spinna vidare på den och sen blir det något väldigt bra, fast det inte lät så från början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!