Ordföranden i Linköpings arbetsmarknadsnämnd menar att coronapandemin uteslutande är orsaken till de dystra siffrorna i bokslutet. Under 2021 hade avdelningen för arbetsmarknads- och integrationsinsatser i genomsnitt 540 deltagare i sina verksamheter varje månad, detta i jämfört med 628 respektive 654 deltagare under de två föregående åren.
– Om vi backar bandet ungefär ett år tillbaka hade vi stora restriktioner som gjorde det svårt för oss att upprätthålla den verksamhet som vi hade önskat. Sedan fick vi ett bakslag till under hösten med en stor smittspridning som gjorde att både deltagare och personal var frånvarande. Att antalet deltagare minskade är därför föga förvånande, säger Fredrik Lundén.
– Jag tycker ändå att förvaltningen har hållit uppe verksamheten bra med tanke på förutsättningarna. Flera av de branscher som tillhandahåller instegsjobb har ju varit hård drabbade. Samtidigt har kommunen haft fullt sjå att hålla näsan ovanför vattenytan vad gäller basverksamheterna och därför inte haft resurser för att ta in praktikanter.
Samtidigt poängterar ordföranden att det även finns positiva siffror i bokslutet. Antalet hushåll med försörjningsstöd har nämligen minskat med sex procent under 2021.
– Antalet har ökat konstant i Linköping så länge jag kan minnas men nu vänder äntligen trenden. I början av 2021 var det 2 704 hushåll som vi betalade ut försörjningsstöd till. I början av det här året hade det sjunkit till 2 545.
Linköping som kommun har under lång tid haft svårt att få ut långtidsbidragstagare i sysselsättning, så även under 2021.
– Samtidigt är vi kanske bland de bästa på att minska det korta beroendet av försörjningsstöd. I takt med att den delen förbättras får vi mer resurser över till de som har varit i försörjningsstöd länge. Det är en trend som tar längre tid att vända, säger Fredrik Lundén.
Rent ekonomiskt presterar nämnden ett underskott på 7,4 miljoner kronor för 2021, detta samtidigt som enheten för arbetsmarknads- och integrationsinsatser presterar ett plusresultat på 21,2 miljoner kronor. Den sistnämnda avvikelsen beror bland annat på färre insatser och deltagare i verksamheten.
– Den stora delen av underskottet beror på att varje hushåll som är i behov av ekonomiskt bistånd har blivit lite dyrare. När det allmänna kostnadsläget ökar stiger också det stöd som vi betalar ut.