Pandemiåret har varit tufft för alla restauranger, så även för Funky Corks och Backen Ölcafé på Storgatan.
– Vi är små restauranger. Med restriktionerna kan vi inte ta in särskilt många gäster, konstaterar Dimitris som driver Funky Corks tillsammans med kusinen Andreas Sideras.
Sommargågatan blev ett litet lyft. Då ordnade både Backen och Funky Corks uteservering på Storgatan.
– Det ska vi göra i år också. Men det är så kort säsong. Folk vill ju sitta ute i april–maj och september också, säger Erica Svennar på Backen.
Innanför de båda restaurangerna finns en innergård och nu har hyresvärden gett klartecken till varsin uteservering där. Backen får plats med cirka 40 stolar och Funky Corks med 15–20.
Erica Svennar räknar med att kunna öppna under den här veckan, med ingång från Apotekaregatan.
– Vi hoppas att grannarna ser det här som ett trevligt inslag. Vi kommer bara att ha öppet under eftermiddag och tidig kväll, allra senast 22, säger Erica.
– Jag tror att Linköping behöver lite mer sådant här, lite Stockholmskänsla. Innergården blir en plats att dra sig tillbaka till från oväsendet i centrum, säger Dimitris.
Längs innergårdens ena sida finns ett magasin från 1876. Där öppnade Backen i somras en festvåning, som på grund av pandemin ännu inte blivit så flitigt använd som det var tänkt. Här ska det så småningom också bli ett litet bryggeri.
– Vi får se när det blir. Först ska vi fixa den nya uteserveringen, säger Erika.