"Innebär enorma affärsmöjligheter"

Saabs kompetens kan bli viktig när Sverige och Storbritannien nu inleder ett samarbete gällande stridsflygplan. Det konstaterade Saabs vd Håkan Buskhe samma dag som koncernen presenterade en stark kvartalsrapport.

Saabs vd Håkan Buskhe ser mycket positivt på Sveriges samarbete med Storbritannien.

Saabs vd Håkan Buskhe ser mycket positivt på Sveriges samarbete med Storbritannien.

Foto: Johnny Gustavsson, Saab, Scott Heppell, Montage: Öst Media

Linköping2019-07-19 09:17

Under fredagen släppte Saab sin rapport för andra kvartalet 2019. I delårsrapporten framgår att koncernen går med ökad vinst. Under andra kvartalet gjorde Saab en rörelsevinst på 630 miljoner kronor, jämfört med 458 miljoner för samma period förra året. Försäljningen uppgick till 8 445 miljoner kronor, att jämföra med 7 953 miljoner kronor förra året. Däremot var orderingången även för det senaste kvartalet mindre än för samma period i fjol. Att beställningarna föll från 6 529 miljoner till 5 228 miljoner kronor är dock inget som oroar Saabs vd Håkan Buskhe.

– Vi har en stark försäljningstillväxt som bygger på att vi haft en bra leverans på tidigare beställningar. Vi har flera möjliga beställningar som väntar, så vi har goda möjligheter att stänga affärer under resten av året, säger han.

Kvartalsrapporten hamnade något i skugga under fredagsförmiddagen, när Sverige och Storbritannien presenterade ett nytt avtal om framtida samarbeten kring stridsflygplan. Det har tidigare spekulerats i att Saab kommer att delta i utvecklingen av det brittiska stridsflygplanet Tempest men spekulationerna har varken bekräftats eller dementerats. Att Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt under torsdagen signerade ett samförståndsavtal (MoU) om samarbete kring framtida stridsflygsförmåga är goda nyheter för Saab och Håkan Buskhe.

– Det är otroligt positivt för Sverige, Saab och Storbritannien. Saab har kompetens som är unik och vi sitter på en fantastisk position när det kommer till att leverera den här typen av teknik som avtalet gäller. Samarbetet innebär enorma affärsmöjligheter för Saab, säger Håkan Buskhe

Tror du att Tempest kan vara något även för det svenska flygvapnet när Gripen pensioneras?

– Nu ska vi precis leverera Gripen E, det mest moderna stridsflygplanet i världen. Det kommer att finnas i operativ tjänst fram till 2060. Men samarbete överhuvudtaget med USA och Storbritannien kan stärka Gripen E.

Linköpings position som Saabs vagga ser Håkan Buskhe som oförändrad i framtiden.

– Linköping är det ställe där vi har flest anställda och där fortsätter man att vara så duktig som man är och utvecklar system som Gripen E, nya torpeder och missiler. Såklart kommer Linköping att vara en viktig del i Saabs framtid. Samtidigt måste vi hela tiden ha nya utmaningar att jobba med för att utvecklas. Det har vi i dag och det ser vi möjligheter till i framtiden.

I samband med förra delårsrapporten berättade du om att hundratals nyanställningar väntade i Linköping. Är de tjänsterna på plats? Väntar fler tjänster här i Linköping?

– Det pågår en rekrytering inom framförallt produktion och industriteknik. Vi har startat en serieproduktion av Gripen E och utvecklar en ny missil, aktivitetsläget är väldigt högt. Den 10 september ska Linköping leverera till Brasilien, det är en viktig milstolpe. Vi utgår inte ifrån att vi ska bromsa i framtiden, samtidigt vill jag inte lova det ena eller det andra heller.

Hittar ni den kompetens som ni söker här i Linköping?

– Det är alltid en utmaning att hitta personal med rätt kompetens, när man kommer från annan verksamhet så har man de facto inte sysslat med det som vi på Saab gör. Men vi har ett bra samarbete med universitet och högskola och har lyckats väl med att rekrytera de personer som vi behöver. Vi är väldigt glada och stolta över vår verksamhet i Linköping.

Saabs vd, Håkan Buskhe.
Saabs vd, Håkan Buskhe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!