Injicerade själv – dog på sjukhuset

En patient på US avled efter att själv ha injicerat pulver från starkt smärtstillande tabletter. Nu kritiseras sjukhuset av IVO.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu universitetssjukhuset i Linköping för bristande kontroll av en patients läkemedelsberoende.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu universitetssjukhuset i Linköping för bristande kontroll av en patients läkemedelsberoende.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2018-12-28 16:27

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar Universitetssjukhuset i Linköping för bristande kontroll av en patients läkemedelsberoende, skriver nyhetsbyrån Sirén. Efter en omfattande bukoperation 2016 avled patienten på sjukhuset efter att själv ha injicerat pulver från starkt smärtstillande tabletter. Patienten fick själv ansvara för att ta de morfinliknande tabletterna – trots att ett långvarigt läkemedelsberoende fanns beskrivet i journalen och att de involverade läkarna hade kännedom om patientens beroende.

Händelsen har tidigare Lex Maria-anmälts av Region Östergötland som vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen. Uppföljande möten, utbildningstillfälle med psykiatrin och framförallt en ny rutin kring patienter med missbruksproblematik har upprättats. Nu ska patienterna vara under uppsyn när medicineringen sker.

Bergthor Björnsson är överläkare på Kirurgiska avdelningen. Han påpekar att patienters intag av smärtlindring är problematiskt.

– Det handlar om vuxna människor som får frivård, säger han och menar att enda sättet att säkerställa att patienten tagit smärtlindringen är att kräva att få se patienten svälja tabletterna, och det har vårdpersonalen ingen rätt att göra.

– Vi har inte rätt att tvinga någon, men efter den här händelsen har vi som rutin att stanna kvar i rummet när vi ger medicin, säger Lena Nilsson, chefläkare Region Östergötland.

Ett dödsfall av det här slaget har så vitt känt aldrig inträffat på den kirurgiska avdelningen.

– Kanske var vi lite naiva i vårt sätt att se på patienter med den här typen av problematik, säger hon.

Bergthor Björnsson påpekar att man kan fundera på om det gjordes en tillräcklig bedömning av patientens psykiska hälsa.

Hade era befogenheter ökat om patienten psykiska tillstånd setts över?

– Nej, befogenheten ökas inte med något annat än tvångsvård, och det var absolut inte aktuellt i det här fallet. Möjligtvis hade insikterna av riskerna ökat.

Men vad har ni för alternativ, när en patient har ett dokumenterat läkemedelsberoende?

– Ett alternativ är att inte erbjuda den kirurgiska behandling som patienten behöver, om man uppfattar att patienten riskerar att ta livet av sig, säger Bergthor Björnsson, men tillägger:

– I vilken utsträckning ska man inte ge vård för att det finns risker? Det är ett stort etiskt dilemma. Ett annat alternativ är otillräcklig smärtlindring, även det ett moraliskt problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!