Inget gehör för Saabs klagan

Flygplansfabriken Saab överklagade kommunens beslut att bygga en ny stadsdel utmed Industrigatan – övre Vasastaden. Länsstyrelsen avslår nu deras klagan.

Foto:

LINKÖPING2013-02-08 10:18

I oktober antog kommunfullmäktige planen som ska göra det möjligt att bygga 900 bostäder i det som ska kallas övre Vasastaden.

Saab såg beslutet som ett hot mot deras verksamhet. Byggs det bostäder där det tidigare mest legat små verkstäder kanske de får svårare att förnya sitt miljötillstånd i framtiden.

Därför överklagade bolaget kommunens beslut hos länsstyrelsen.

Kan överklaga vidare

Länsstyrelsens nej betyder dock inte att frågan är avgjord. Saab kan överklaga till Mark- och miljödomstolen.

– Vi har inte diskuterat hur vi ska göra än, vi behöver resonera igenom om det, säger Kenth Algotsson, miljöchef på Saab.

Saab är ett privatägt företag, men i sitt överklagande framhåller man att företaget är stor leverantör till svenska försvarsmakten och därför borde räknas som ett nationellt intresse.

Länsstyrelsen tar inte hänsyn till detta argument, i sitt beslut skriver man att den här detaljplanen inte kommer att innebära ”oskäliga eller onödiga intrång i bolagets enskilda intresse av att bedriva flygplanstillverkning”.

Saab får enligt länsstyrelsen finna sig i att risken finns, att den dag de behöver ett nytt miljötillstånd så kan det ställas andra, strängare krav, än vad det gjordes 1990 när det nuvarande miljötillståndet gavs.

Enhetliga regler på gång

För Kent Algotsson på Saab finns dock andra ljuspunkter i bullerfrågan.

I januari tillsatte regeringen en särskild utredare som ska titta på hur staten kan skapa enhetliga bullerregler. Den utredningen ska vara klar i höst.

Men redan i april kommer det att hända saker.

Alla myndigheter styrs av regleringsbrev som regeringen utfärdar, det är den instruktion som varje generaldirektör har att rätta sig efter. I Naturvårdsverkets regleringsbrev för 2013 står klart och tydligt att myndigheten senast den siste april måste redovisa till regeringen hur man ska lösa bullerfrågan. Naturvårdsverket åläggs att göra detta tillsammans med Boverket så att de bägge myndigheterna i fortsättningen använder samma riktvärden för buller.

– Det måste innebära att Naturvårdverket på något sätt lämnar sin strikta hållning. Minsta ändring är väldigt positiv för vår del, säger Kenth Algotsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!