Inget fast jobb – ingen semester

Vem skulle arbeta hela året utan att få semester? För många vikarier är sommaren en tid då de måste jobba, och ­arbetsgivarna avstår från tillsvidareanställningar.

Rädslan för att bli ersatt och oro över framtiden är bara en del av problemet. ”Som ensamstående förälder är det jättejobbigt att inte kunna vara ledig med min dotter”, säger Aisha Muse.

Rädslan för att bli ersatt och oro över framtiden är bara en del av problemet. ”Som ensamstående förälder är det jättejobbigt att inte kunna vara ledig med min dotter”, säger Aisha Muse.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-08-08 17:00

Det finns gott om människor i dag som inte får betald semester, inte för att de är arbetslösa utan för att de saknar en fast tjänst. Aisha Muse arbetar på Aspens servicehus som drivs av Linköpings kommun. Hon berättar att hon jobbat som vikarie där sedan 2012 med avbrott för mammaledighet. Trots att hon arbetar nästan varje dag kan hon inte få en fast tjänst där och därmed ingen betald semester.

– Jag har inte råd att spara under året så jag måste ha betald semester för att kunna vara ledig, säger hon.

Det här problemet finns hos alla kommunens verksamheter, precis som hos privata utförare, säger Lena Wallentin facklig ombudsman för Kommunal Öst.

– Det här gör alla. Vikarierna måste vara på standby hela tiden och de måste ­oftast jobba när inte vi andra vill, säger hon.

Lönen för vikarier på ett servicehus är låg om du saknar formell utbildning. En heltidstjänst ger 18 100 kronor i månaden. Privat kan det vara ännu lägre och det är ovanligt med heltidsvikariat. Med de förutsättningarna kan inte arbetstagaren lägga undan semesterersättningen på 12 procent.

– Sommaren måste de passa på att jobba så mycket som möjligt eftersom hösten kommer bli lika dan igen, ­säger Lena Wallentin.

Standby hela tiden

Det här problemet drabbar alla med osäker anställning men särskilt drabbade är unga människor som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden, säger Ingrid Anund Jägbro, ombudsman på Handelsanställdas förbund i Linköping.

– De måste jobba tolv månader om året och vara standby hela tiden. Eftersom anställningarna är så osäkra vågar de inte ställa krav, ­säger hon.

En som vet vad detta innebär är Erik. För att ställa upp på intervju behöver han vara anonym, annars kan vikariatet gå helt förlorat.

– Jag skulle knappt våga be om två veckors obetald semester. Jag är rädd för att bli ersatt, säger han.

Erik jobbar på ett företag som finns i hela Sverige med ett kontor i Linköping. Han har jobbat heltid på samma arbetsplats i tre år, med olika typer av anställningsformer. När arbetsgivaren varierar allmän visstidsanställning och vikariat så kan den anställda jobba betydligt längre på samma arbetsplats än de två år LAS säger, utan att få tillsvidaretjänst. Ingrid Anund Jägbro tycker att situationen är frustrerande.

– Det kan ta dubbelt så lång tid om arbetsgivaren blandar typerna av vikariat och det är alldeles för lång tid, säger hon.

Kan leda till sjukdom

Aisha Muse är ensamstående förälder, en samhällsgrupp som är extra känslig för osäkra arbetsförhållanden.

– Ibland har jag inte råd att vabba utan måste lämna min dotter hos mamma. Eftersom jag inte vet när jag får jobba igen så jag vågar jag inte tacka nej till jobb. Jag är rädd för att bli ersatt, säger hon.

Ingrid Anund Jägbro ser samma problematik i handelssektorn. Dessutom kan stressen av att inte ha en trygg anställning absolut leda till sjukdom, säger hon.

– Det finns ingen tid för återhämtning och vi ser att utmattningsdepressioner ökar bland våra medlemmar.

Erik har möjligheten att lägga undan lite pengar under sommaren eftersom han kan jobba mycket mer då och få övertid, men någon veckas semester tar han inte.

– Eftersom hela hösten och våren är osäker kan jag inte använda pengarna. Om jag skulle ta ledigt på vintern får jag sitta hemma och det är det inte värt. Dessutom hinner jag inte varva ned på en vecka, säger han.

Jobbet i sig är det inget fel på, Erik trivs på sin arbetsplats, men önskar att osäkerheten kunde försvinna. Aisha Muse känner på samma sätt. Både chefen, kollegorna och vårdtagarna är jättebra. Hon älskar sitt jobb, säger hon.

– Men jag vill verkligen få en fast anställning. När jag ringde och kollade hur nära jag var att bli inlasad sa de att jag inte var i närheten, jag som har jobbat här i flera år. Jag skulle vilja vara ledig på sommaren jag med. Det skulle räcka med en eller två veckor så jag kan få vara med min dotter, säger hon.

Erik heter egentligen något annat.

LAS

En som är anställd som allmän visstidsanställd ­eller vikarie blir efter två års anställning fast anställd. Vid beräkning av tvåårsperioden räknas allmän visstidsanställning för sig och vikariat för sig. En person kan alltså ha en tidsbegränsad anställning i form av allmän visstid i nästan 2 år för att sedan få anställning som vikarie i nästan två år på samma arbetsplats utan att anställningen övergår i tillsvidareanställning.

Källa: lagen.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!