Inget campingförbud i Linköping

Nej, det blir inget förbud mot camping på allmänna platser i Linköping. Kommunen vill kräva polistillstånd för att lättare kunna avvisa husvagnar och tält som står på "fel" plats, men länsstyrelsen säger nej.

Tinnerö. Så här vill kommunen inte ha det.  Tält, bilar och husvagnar som står uppställda under långa tider.

Tinnerö. Så här vill kommunen inte ha det. Tält, bilar och husvagnar som står uppställda under långa tider.

Foto: Peter Jigerstrom

LINKÖPING2018-02-19 20:00

I november fattade kommunfullmäktige beslut om ändring i de lokala ordningsföreskrifterna. En ny paragraf skulle innebära att camping utanför områden som inte är iordningställda för detta kräver polistillstånd.

– Vi har haft problem med parkerade husvagnar och bilar som har stått där de inte har rätt att stå under långa tider, säger Jimmy Johansson som är drift- och underhållschef i Linköping.

– Det har varit omständligt att hantera detta och svårt att få bort dem. Därför har vi sett behov av begränsningar.

Det handlar bland annat om naturreservatet Tinnerö där husvagnar och tält ibland ställts upp under långa tider, trots reservatsföreskrifterna, men det rör också andra platser som inte är detaljplanerade över huvud taget.

Men här säger länsstyrelsen nej. Föreskriften är tillämplig på samtliga offentliga platser, konstaterar länsstyrelsen, men också på platser som kan jämställas med offentlig plats. Det rör alltså Vidingsjö motionsanläggning och motionsspåren, kommunen allmänna badplatser samt begravningsplatser. Det är många platser och sammantaget stora områden, menar länsstyrelsen som inte ser skäl till att så omfattande krav krävs.

Om det finns behov av att införa krav på tillstånd från polisen så borde det vara möjligt, skriver länsstyrelsen i sitt beslut, men då ska det handla om "vissa, särskilt angivna och väl avgränsade offentliga platser". Då ska kommunen också ange vilka skäl som ligger till grund för bedömningen att tillstånd krävs. Generella krav på tillstånd från polisen behövs inte, enligt länsstyrelsen, för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Dessutom innebär ett sånt krav ett onödigt tvång på allmänheten.

Kommunen har ännu inte tagit ställning till om länsstyrelsens beslut ska överklagas.

– Nej, säger Jenny Björkholm som är chefsjurist på kommunen, vi ska nu analysera innebörden i länsstyrelsens beslut och därefter kan vi ta ställning till om det ska överklagas.

Paragrafen som upphävs

15 § Camping, dvs. kortvarigt boende i tält, husvagn, husbil eller annat fordon, får inte, utan Polismyndighetens tillstånd, ske på områden som inte är iordningsställda härför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!