Ingenjörsstudenter mindre empatiska

Ingenjörsstudenter är mindre empatiska än de som studerar till vårdyrken. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Foto:

LINKÖPING2013-01-14 11:18

Drygt 200 studenter från sex olika utbildningsprogram omfattas av studien, som är gjord av psykologiforskaren Chato Rasoal med två kollegor.

Med frågeformulär som bland annat visar graden av fantasi, förmåga att ta andras perspektiv och i vilken grad man bryr sig om andra mätte forskarna egenskapen hos de svarande.

Stora skillnader

– Empati kan ha både en kognitiv och en känslomässig aspekt. Förmågan att se saker ur andras perspektiv är främst kognitiv, medan att bry sig om andra är en mer känslomässig komponent, säger forskaren Chato Rasoal i ett pressmeddelande.

Efter behandling av svaren i studien visades stora skillnader mellan teknologer och vårdstuderande. När datan korrigerats för könsfördelning – kvinnor har en större empatisk förmåga än män – minskade skillnaden dock något.

Men faktum kvarstod: Teknologerna visade en lägre empatisk förmåga, särskilt dem som studerar tillämpad fysik, än de som studerar till vårdyrken.

Problembaserat lärande

Studerande i tillämpad fysik var tillsammans med datavetare de två ingenjörsgrupper som deltog i studien, och det var stor skillnad mellan dem. Enligt Chato Rasoal kan en orsak vara att datavetarna undervisas i problembaserat lärande.

– Där arbetar du mycket i grupp, du måste kunna lyssna på andra och acceptera andra människors tankar och känslouttryck. Det fungerar inte annars.

Studien har publicerats i European Journal of Engineering Education.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om