– Det är väldigt intressant och givande. Det är ju framtidens samhälle som man är med och utvecklar! Jag har inte riktigt vetat vilken typ av inriktning jag ska gå. Nu tycker jag att byggnadsingenjör verkar väldigt bra, säger Samuel Kolsmyr.
Det handlar om Kungliga ingenjörsvetenskapsakademiens projekt Tekniksprånget som ska hjälpa ungdomar som gått naturvetenskapliga och tekniska program att ta steget till ingenjörsstudier. Projektet finansieras av statliga medel och inleddes 2012. Många olika typer av företag välkomnar praktikanterna, allt från tillverkningsindustrin till IT-företag och byggnadsindustrin. På NCC är man väldig nöjd med projektet:
– I början var vi återhållsamma, men nu har vi sett att de unga praktikanterna som vi tar in är väldigt duktiga. Efter en kort utbildningsperiod kan de göra en del saker själva, berättar Janne Söderqvist entreprenadsingenjör och mentor åt Samuel Kolsmyr.
Viktigt med ritning
Vi träffas vid Universitetssjukhusets panncentral där NCC just nu bygger ett parkeringshus, rakt över sjukhusets godsintag som inte får påverkas av bygget. På högsta våningen byggs ventilationen till parkeringsplanen. Tillsammans med sin närmaste handledare, Simon Hellström, ser de sig omkring. De granskar några ritningar som tillhör ventilationsbyggarna.
– Oavsett vilken ingenjörsutbildning du går så har du nytta av att ha provat på cad-programmen och ha gjort enklare ritningar, säger Simon Hellström uppfordrande.
Studiebesök
Samuel Kolsmyr får varva mellan kontorsmiljö och byggarbetsplats och en stor del av hans arbetsuppgifter ligger inom VDC (Virtual Design Construction). Han ritar byggnader virtuellt i 3D, för att kunna simulera byggnadsprocessen.
NCC ordnar också en rad studiebesök på olika arbetsplatser, bland annat väg- och brobyggen i länet. Och inom ramen för Tekniksprånget får han besöka universitet och träffa studenter som kan berätta om hur det är att studera.
– Jag har besökt Chalmers i Göteborg. Det var väldigt värdefullt, säger han.