Det bullrar till rätt rejält när tågen drar förbi förskolegården. Rälsen ligger bara ett 30-tal meter bort.
– Det är klart att det låter, särskilt när det är ett godståg med en massa vagnar. Men man har vant sig. Man tystnar mitt i en mening när tåget kommer, och när tåget dragit förbi fortsätter man där man slutade, säger barnskötaren Harriet Ekström.
Förskolan i Sjögestad har 30 barn. De tycker att det är spännande när det kommer ett tåg, berättar Harriet.
– De är riktiga tågexperter. De hör på långt håll vilken sorts tåg det är som kommer.
Skolans biträdande rektor Marie Eklund säger att det inte kommit några klagomål på tågbullret, vare sig från barn, föräldrar eller personal.
Men det finns regler för hur mycket det får bullra på en förskola. Gränsen är satt vid 55 dBA. Bullerplank diskuterades redan på den tiden när förskolebyggnaden var en del av Sjögestads skola, som lades ner för 20 år sedan. Ett tag fanns det planer på att bygga en ny förskola i stället för ett bullerplank, men de planerna skrotades.
I november 2022 bestämde sig bygg- och miljönämnden för att sätta hårt mot hårt gentemot fastighetsägaren Lejonfastigheter. Det kommunala fastighetsbolaget ålades – med hot om vite – att se till att bullervärdena inte överskrids.
Att bygga ett bullerplank visade sig dock inte helt enkelt. Det finns bland annat en cykeltunnel och känslig kulturmiljö att ta hänsyn till – förskolebyggnaden är gammal och ligger mittemot kyrkan.
– Det har också varit en utmaning att det varit så många parter inblandade – utbildningsförvaltningen, ett par avdelningar på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och så Trafikverket som faktiskt orsakar bullret, kommenterar Lejonfastigheters vd Micael Antamo.
Lejonfastigheter fick respit till årsskiftet 2023/2024, men hann ändå inte. Vid det senaste sammanträdet beslutade därför bygg- och miljönämnden att bolaget måste betala 200 000 kronor i månaden i vite om bullerplanket inte kommer upp inom två månader.
Det vitet slipper Lejonfastigheter – för nu är planket på väg upp. Eller snarare planken, för det krävdes tre separata plank för att lösa problemet. 2,9 miljoner kronor ligger budgeten på.
– Vi för fortfarande diskussioner med Trafikverket om hur stor del av det som de ska betala, säger Micael Antamo.
Så här skriver miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen om hur buller kan påverka barn:
"Utemiljön vid en förskola måste skyddas från höga bullernivåer som kan uppfattas skrämmande, störa barnens lek och kommunicering med varandra och personalen. Små barn som sover utomhus riskeras att väckas och inomhus har bullret en negativ påverkan på koncentration och barnens förmåga att uppfatta tal. Bullerskador i tidig ålder kan utgöra ett sämre utgångsläge inför kommande åldersrelaterade hörselförsämringar. Höga bullernivåer kan även orsaka hörselnedsättningar och tinnitus samt vid långvarig exponering öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.'"
– Vi tycker att barn ska ha en bullerfri barndom. Därför känns det jättebra att planket kommer upp nu, kommenterar bygg- och miljönämndens ordförande Mari Hultgren (S).
Helén Petersson, kommunens förskolechef, välkomnar också planket.
– Vi kan inte ha en förskola som inte klarar bullervärdena. Planket innebär att förskolan kan få vara kvar och det är viktigt för Sjögestad, säger hon.