Ingen anmälan har gjorts – vill inte svara på frågor

Ansvariga på Bup i Linköping vill inte svara på hur man hanterat fallet där en personal uppges ha kontaktat en minderårig patient på sin fritid utan hänvisar till "ett personalärende". Ingen polisanmälan eller anmälan till Ivo har heller gjorts.
En expert på grooming kallar skötarens beteende för "olämpligt och gränsöverskridande".

Skötaren, som varit anställd i mer än fyra år på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på US, har lämnat sin tjänst efter att han kontaktat en patient via sms på sin fritid. Vilka riktlinjer som kliniken arbetar efter när det framkommer uppgifter om misskötsel vill ansvariga inte redogöra för.

Skötaren, som varit anställd i mer än fyra år på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på US, har lämnat sin tjänst efter att han kontaktat en patient via sms på sin fritid. Vilka riktlinjer som kliniken arbetar efter när det framkommer uppgifter om misskötsel vill ansvariga inte redogöra för.

Foto: Julia Djerf

Linköping2023-10-30 19:00

Verksamhetschefen för barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på US är förtegen när det kommer till att kommentera det fall som vi lyft där en 30-årig man på sin fritid kontaktat en 13-årig flicka som sökt akut hjälp hos psykiatrin via telefon.

Skötaren ska enligt 13-åringens föräldrar, och sms-konversation som vi har tagit del av, skrivit till flickan under ett påhittat namn och med en falsk ålder. I sms:en undrar han, bara dagar efter att de haft vårdkontakt via BUP:s stödtelefon, hur gammal hon är och om hon har några vänner. "En ny kompis. Vill vara kompis med dig", skriver han.

Både vårdenhetschefen för den slutna avdelningen 102, som flickan vänt sig till, och verksamhetschefen för kliniken säger att de inte kan kommentera fallet med hänvisning till sekretess och att det rör ett personalärende. De vill inte heller svara på generella frågor om hur verksamheten agerar när eventuell misskötsel hos personal kommer till deras kännedom.

– När man så tydligt är i ett ärende så blir varje sak som jag uttrycker något som kan kopplas till det specifika. Därför så kan jag inget annat än att ge ett generellt svar, säger Anna Kjellberg, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatriska kliniken.

Cheferna har på förhand fått ta del av frågorna som vi önskar få svar på i en intervju.

Bland dem finns generella frågeställningar som:

  • Enligt vilka rutiner har ni agerat?
  • Hur allvarligt ser ni på såna här fall?
  • Hur säkerställer ni att liknande händelser inte ska hända igen?
  • De barn/föräldrar som eventuellt kan bli oroliga när de hör om det här, vad vill ni säga till dem?

Dagen efter att ansvariga har fått ta del av frågorna återkommer Anna Kjellberg med ett nedskrivet svar som hon läser upp högt via telefon.

– Regionens medarbetare inom sjukvården ska alltid behandla patienten med empati, omsorg och respekt. Regionens medarbetare får inte utnyttja en vårdrelation till en patient i egennyttigt syfte. Regionen är länets största arbetsgivare med ungefär 14 600 medarbetare. De fall av misskötsel som kommer till regionens kännedom utreds grundligt, skyndsamt och åtföljs av sedvanliga arbetsrättsliga åtgärder.

– Det är vad jag kan svara, förtydligar Anna Kjellberg.

Generellt, finns det olika nivåer i åtgärder att ta till när misskötsel uppdagas?

– Ett svar helt frikopplat ifrån det här: Självklart finns det olika nivåer, men jag vill inte gå in på det eftersom vi ändå utgår från ett specifikt ärende.

Har någon anmälan gjorts till Ivo eller polis?

– Det kommenterar jag inte alls.

undefined
Vi låter vårdenhetschef och verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på US ta del av våra frågor på förhand. Till svar får vi ett nedskrivet citat uppläst på telefon med innebörden att regionens medarbetare inte får utnyttja en vårdrelation till en patient i egennyttigt syfte.

Eftersom uppgifter om anmälningar till Ivo enligt lex Maria är offentliga så får vi genom chefsläkare i Region Östergötland, samt via Ivo, veta att ingen anmälan från Bup har gjorts. Flickans föräldrar har fått information om att ingen polisanmälan kommer att göras. Vad som ligger till grund för de besluten får vi inga svar på.

Enligt Ivo är vårdgivaren skyldig att "inom ramen för sin egenkontroll utreda och vidta åtgärder om det finns förhållningssätt hos personalen som kan leda till brister i verksamheten. Utöver detta har vårdgivaren ett arbetsrättsligt ansvar".

I mannens anställningsavtal hos regionen framgår att han har arbetat med barn och ungdomar på kliniken i fyra år. Efter att patientkontakten uppdagades har skötaren, enligt den dokumentation som finns att ta del av, sagt upp sig själv.

13-åringens mamma och pappa upplevde kontaktförsöket från skötaren som mycket obehagligt – både utifrån att han agerat stödperson åt dottern i en utsatt situation och att han använt sig av uppgifter från samtalet i en privat kontakt.

undefined
Maja Koppfeldt, psykoterapeut och specialiserad på grooming, säger att det är svårt att slå fast mannens avsikt med kontakten utifrån den korta konversation som finns, men framhåller att fallet är extremt olämpligt och att mannens beteende är gränsöverskridande.

Maja Koppfeldt är legitimerad psykoterapeut och sexolog specialiserad på sexuella övergrepp. Hon säger att det är svårt att slå fast mannens avsikt med kontakten utifrån den korta konversation som finns, men säger att det kan vara en start på en groomingprocess. Hon framhåller att situationen är extremt olämplig och att mannens beteende är gränsöverskridande.

Grooming, det vill säga att en vuxen person tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte, börjar vanligtvis med en kontakt på en öppen plattform men flyttas sen över till ett annat forum där förövaren känner sig mer bekväm.

Det som skiljer Sagas fall från hur grooming brukar starta är, enligt Maja Koppfeldt, att mannen i det aktuella fallet sökt kontakt från sin egna mobiltelefon.

– Vad han hade för mission med att ta kontakt med flickan kan vi bara spekulera kring. Om man skulle vilja tolka honom snällt, så kan det vara en person som är gränslös i sin omsorg som blivit för engagerad i sina fall på jobbet.

Så ska regionen agera

Åtgärder vid misskötsel hos personal:

Utredande samtal, muntligt och skriftligt tydliggörande, förflyttning, skriftlig varning, avstängning, uppsägning, avsked. För avsked krävs sakliga skäl.

Polisanmälan:

När patienter eller medarbetare misstänks för brott mot regionens patienter, medarbetare eller egendom är huvudregeln polisanmälan. Varje ärende bedöms individuellt.

Anmälan enligt lex Maria:

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!