Det var i förra veckan som regeringen drog i handbromsen och klargjorde att landets restauranger, pubar och nattklubbar förbjuds att servera alkohol efter klockan 22.
Det nya påbudet gäller från 20 november till den 28 februari nästa år, om inget dyker upp som förändrar situationen.
En redan hårt prövad bransch utsätts därmed för ett ännu hårdare tryck, menar Stefan Carneteg, platschef på sport- och eventbaren O'Learys i Linköping.
– För vår del är det här en jättesmäll. Vi har öppet fram till 03 fredagar och lördagar och har normalt sett en ganska stor publik då. De nya reglerna säger inte enbart att vi inte får servera alkohol efter 22. Vi måste också stänga 22.30.
De nya direktiven påverkar även annat, påtalar Carneteg.
– Arbetsscheman måste göras om. Hur mycket personal behöver vi? Mängden inköp, hur ska vi hantera det? Det är en massa frågeställningar som dyker upp.
Stefan Carneteg anser att krogbranschen blivit något av ett svart får i spåren av pandemin.
– De allra flesta av oss följer råden till punkt och pricka. Vi blir nästan dagligen utsatta för kontroller. Klagomålen är få, men det är ändå vi som får ta den största smällen.
Nedim Ergul, delägare till Strandgatan 2 som erbjuder ett snarlikt koncept som O'Learys, håller med i resonemanget.
– Vi ser till att de som kommer hit sitter med avstånd till varandra. Regeln om max åtta personer vid ett och samma bord är inga problem. Är det större sällskap delar vi upp dem, säger han och fortsätter:
– Men titta på hur det ser ut i våra köpcentrum. För att inte tala om kollektivtrafiken. Där trängs folk dagligen med varandra.
Stefan Carneteg tror att många krögare riskerar att duka under på grund av serveringsförbudet.
– Det finns de som redan går på knäna, säger han.
Johannes Soner, som bland annat driver Storan, Malt & Humle och 1854, menar att det förmodligen hade varit bättre att pausa verksamheterna istället för att införa en massa tillfälliga förbud.
– Nu säger regeringen att vi kan ha öppet, samtidigt som deras budskap till allmänheten är att man inte ska besöka oss. Jag får inte det att gå ihop.
Hur ställer du dig till de regler som beslutsfattarna ändå lagt fram på bordet?
– Jag förstår allvaret och jag förstår restriktionerna. Men samtidigt, våra verksamheter är hotade och det är en svår ekvation att få ihop.