Inga studentflak i år heller – men hur blir firandet?

Årets studenter kommer inte att få fira och sjunga från flak i parad genom stan. Men hur blir årets skolavslutningar? Vad händer med utspringen på gymnasierna och hur kan grundskolans elever fira ut sig på sommarlov?

Så här kommer det inte att se ut i år. Flakåkning är förbjudet även i år. Vad som i övrigt gäller för studentfirandet är ännu oklart.

Så här kommer det inte att se ut i år. Flakåkning är förbjudet även i år. Vad som i övrigt gäller för studentfirandet är ännu oklart.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Linköping2021-03-05 07:00

Svaret för närvarande är: Ingen vet. Så låter det från båda skolcheferna då vi ställer frågan.

– Vi diskuterar det här nu, men jag är inte beredd att kommentera något offentligt än, säger skolchef Åsa Ridne med ansvar för gymnasieskolan.

– Vi avvaktar lite, frågan blir nog större efter påsklovet, säger Christel Horsak som är skolchef för grundskolan.

En sak är säker: Studenterna från gymnasiet kommer inte att få åka på de populära flaken efter traktorer eller dragbilar genom stan och sjungande fira att studietiden är över. Transportstyrelsen förbjöd flakåkningen redan på våren 2020, till många studenters stora besvikelse. Många ungdomar tyckte att beslutet var märkligt, eftersom klasserna tilläts umgås i klassrum och på skolgården lika nära varandra som de skulle ha stått på flaken.

Redan i höstas meddelande Transportstyrelsen att förbudet ligger fast, på uppmaning av Folkhälsomyndigheten. Flakåkning är förbjudet fram till 30 juni och kan komma att förlängas ytterligare.

Vad som i övrigt ska gälla för årets studentfirande och andra skolavslutningar i Linköping är alltså hittills oklart. Åsa Ridne konstaterar att man får avvakta vad de senaste restriktionerna leder till och hur smittläget utvecklas.

Förra året ägnade sig utbildningsförvaltningen länge åt frågan, ett tag såg det ut som om utspring från gymnasieskolorna inte skulle tillåtas, men sedan tilläts utspring med tidsmarginal mellan klasser, begränsat antal anhöriga per student, och krav på att alla lämnade skolområdet så snart klassen sprungit ut.

Tycker ni att förra årets upplägg för studentfirandet fungerade bra?

– Ja, det tycker vi. Ser man ur ett studentperspektiv, om man tänkt att kunna springa ut mot ett hav av människor och fira, så blev det förstås inte alls samma upplevelse. Men i det rådande läget så blev det ändå bra, säger Åsa Ridne.

Christel Horsak säger att hon ännu inte fått frågor från enskilda grundskolor om hur avslutningarna ska läggas upp. Hon räknar med att frågor kommer längre fram mot terminsslut. Förra året firade grundskolor utan medverkan av anhöriga, med varje klass i sina klassrum.

– Skolorna ordnade det på lite olika sätt och gjorde det bra. Nu har vi en erfarenhet av hur man kan hantera det. Vi får se vad smittläget tillåter, säger Christel Horsak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!