Någon större kritik mot själva den pedagogiska idén att låta förskolebarn – vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga – vara på förskolan fler timmar än tidigare verkar inte finnas hos förskolepersonalen. Men det är frågan om hur personalen, som redan i dag är hårt ansatt, ska räcka till som gör att många förskollärare nu har protesterat.
Ewa-Britt Löwendahl, ansvarig för förskolefrågor på utbildningsförvaltningen, har haft många diskussioner både med Lärarförbundet och kommunalarbetarförbundet.
– Vi för samtal kring personalsituationen och förutsättningarna för den personal som finns. Syftet är att det ska bli det bästa för våra barn och för att det ska bli det bästa för dom, måste det också bli det bästa för personalen. Det hänger ihop.
Frågan är om det blir det så. Några pengar för att öka bemanningen, för att på det sättet lindra personalens oro, finns inte med i den här ekvationen.
Har ni begärt det, då?
– Vi tar tacksamt emot alla pengar vi får, säger Ewa-Britt Löwendahl diplomatiskt.
Varianten med 20-timmarsvecka har testats i Skäggetorp och Berga, inom ramen för ett annat större projekt. Där har det ökade timantalet visat positiva resultat för barnens utveckling, enligt Ewa-Britt Löwendahl.
Skillnaden mellan dessa förskolor och de flesta andra är att i Berga och i Skäggetorp har förskolorna mer personal per barn. Trots det tycker inte Ewa-Britt Löwendahl att det är en orimlig tanke att upplägget fungerar även på förskolor där bemanningen är lägre.
– Vi har förskolor som har börjat så smått att arbeta med mindre grupper ser vinster med detta, säger hon.
Hon vänder sig lite mot att vissa barn kallas 15-timmarsbarn. Egentligen borde alla räknas som heltidsbarn eftersom deras föräldrar när som helst kan återgå till sitt jobb alternativt få ett, tycker hon.
Linköping har varit framgångsrikt i "tävlingen" att få statsbidrag de senaste åren. Men pengarna är öronmärkta för att arbeta med barn i mindre grupper. Flera förskolor fått del av statsbidraget och kunnat öka sin bemanning, men inte alla. Men de som gick lottlösa har också fått viss kompensation, enligt Ewa-Britt Löwendahl.
Regeln om 20 timmar i förskolan ska genomföras i februari. Det gäller alla kommunala förskolor. Privata förskolor behöver inte följa detta. För deras del räcker det med att erbjuda de 15-timmar i veckan som skollagen kräver.