Infor i Mjärdevi nyanställer 25

Affärssystemtillverkaren Infor satsar hårt på sin utvecklingsavdelning i Linköping och anställer 25 nya personer, främst nybakade ingenjörer. Verksamheten behöver föryngras, anser Patrick Borg, chef för Infor i Sverige.

Patrick Borg, sverigechef för INFOR, med sina nyförvärv i Linköping.

Patrick Borg, sverigechef för INFOR, med sina nyförvärv i Linköping.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2013-02-22 15:42

– Det är perfekt! Det är personer som inte accepterar system som är svårare att använda än smartphones och ipads. De har vuxit upp med en helt annan typ av gränssnitt än vi som har jobbat sedan 1980-talet. Garanterat kommer de att ha nya infallsvinklar och synpunkter på vår systemutveckling, säger Patrick Borg.

Trots att flera av dem har fyra–fem års studier bakom sig väntar skolbänken i tre månader när de kommer in i företaget.

Varför vill ni arbeta med affärssystem?

– För att det är intressant, och väldigt verksamhetskritiskt. Mycket hänger på att systemet fungerar på ett företag i dag. Annars stannar allt, säger Simon Adriansson, nyanställd systemvetare.

De har alla olika bakgrund, Jacob Walfridsson är civilekonom, Mikael Enberg civilingenjör. Josefin Öjersson är utbildad inom informationsteknik och logistik.

Intentia

De har bara smygstartat ännu. Men de verkar känna sig hemma redan.

– Jag såg en annons på Platsbanken och tyckte att det verkade helt rätt för mig. Det verkar också finnas många vägar att gå inom företaget, säger Walfridsson.

I Linköping är kanske Infor mera känt som gamla Intentia. Verksamheten byggdes upp här, och blev ett världsföretag, köptes upp av Lawson i en miljardaffär och som för tre år sedan gick in i amerikanska Infor, världens tredje största på affärssystem med 13 000 anställda.

– Det intressanta här är att man behöll Linköping. Det är här kunskaperna finns och här utvecklas framtidens affärssystem. Intentia är en framgångssaga, säger Patrick Borg som själv studerade till civilingenjör vid Linköpings tekniska högskola.

Brinnner extra

Han brinner extra när han börjar tala om utvecklingen av framtida affärssystem.

– På 1990-talet gick Intentia över från programspråket RPG till Javaskript. Då visste alla att det var framtiden, men det var ändå osäkert. I dag hade vi aldrig kunnat locka till oss de bästa ingenjörerna om vi inte hade gått över till Java som är mycket mera mångsidigt och intressant för duktiga programmerare.

Framtiden handlar om gränssnitten, alltså hur användarvänligt ett system är. I dag det konsumenten som styr IT-utvecklingen i allt större utsträckning. Tidigare har det varit försvarsindustrin eller andra branscher.

Sociala medier

– Vi jobbar mycket mer med grafiska, enklare lösningar i dag eftersom användaren förväntar sig det. Allt du gör på kontoret ska du också kunna göra på din smartphone eller läsplatta. Lösningarna finns redan utåt hos konsumenter, men inte lika mycket inåt på kontor och liknande. På en arbetsplats ska det inte vara så att den som är "duktig" på ett system, egentligen bara är bra på att fylla i olika rutor. De sociala medierna kommer in i systemen, det handlar om mer kontakt mellan användarna så att det ska bli lätt att få hjälp, säger Patrick Borg.

Och här kommer nyanställningarna på Infors utvecklingsavdelning in i bilden. De har redan fått testköra prototyper av nya affärssystem.

Några synpunkter?

– Jo, vi har i alla fall haft några tankar och funderingar på hur saker kan förbättras, säger Jacob Walfridsson och Simon Adriansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!