Linghemsskolan har i flera år haft problem med ledningen. Rektorer har kommit och gått med jämna mellanrum. Det har resulterat i att budgeten överskridits vid ett flertal tillfällen. Den senaste ekonomiska prognosen pekar på ett minus om 3,6 miljoner kronor i år.
Skolinspektionen hittade en rad brister vid en granskning som gjordes 2012. Samtidigt tappar skolan elever.
Allt detta fick Barn- och ungdomsnämnden att ta in extern konsult för en genomlysning av ekonomin och organisationen. Rapporten väntas bli klar i januari.
Förändrat elevstöd
Men redan nu har rektor Marie Fogelqvist, som tillträdde i augusti, börjat anpassa kostymen. Bland annat ska tre klasser i årskurs åtta slås samman till två. Detta för att elevstödet på skolan ska kunna fördelas bättre. De 55 elever som berörs får i januari nya scheman och delvis nya lärare.
En förändring på lärarsidan är att vänta, men på vilket sätt och i vilken omfattning det kommer att ske är ännu inte bestämt.
Lärarna på Linghemsskolan är kritiska till ändringarna, som de menar innebär en massa extraarbete och riskerar att skapa kaos. Därför skickade de ett brev till samtliga föräldrar i förra veckan. Där står det att ledningen inte har någon ”förståelse för hur ett högstadium fungerar” och att intresset för det ”pedagogiska ledarskapet lyser med sin frånvaro.”
Kritik mot lärarna
En förälder som hört av sig till Corren funderar på att diskutera ett skolbyte med sitt barn. Inte på grund av ledningens försök att komma tillrätta med problemen. Utan på grund av lärarnas beteende.
– Hur kan man som ansvarsfull lärare sticka kniven i ryggen på sin ledning på detta sätt? Det är inte bara tjänstefel, det är oetiskt och moraliskt helt förkastligt, säger föräldern.
Lars Rejdnell, barn- och ungdomschef i Linköpings kommun, förstår att förändringarna påverkar elever och lärare. Men han har förtroende för rektor Marie Fogelqvist.
– Skolan kan inte gå back även 2014, säger han.
”Ger fel signaler”
Han har aldrig varit med om att lärare kritiserar en skolledning på detta vis. Han tycker att strategin är förvånande.
– Det här är inte det bästa sättet att lösa saker och ting på, det ger fel signaler, säger han.
Efter att ha tagit del av innehållet i brevet bestämmer sig Lars Rejdnell för att ett möte måste till efter juluppehållet. Förutom lärare och skolledning kommer centrala fackliga företrädare och ordföranden i Barn- och ungdomsnämnden att bjudas in.
– Vi behöver prata om kritiken från Skolinspektionen, och den genomlysning som konsulten gör. Vi behöver gemensamt vädra ur, säger han.
Corren har utan framgång sökt rektor Marie Fogelqvist.