Från sitt köksfönster ser Anita Blomqvist hur grönskan helt håller på att ta över Tinnerbäcken. Där vattnet tidigare porlade i bäcken ser det mer ut som en djungel nu. I höstas fick hon nog, och skrev ett brev till kommunen om förfallet.
– Jag bor 25 meter ifrån den, och aldrig har den varit så igenväxt som nu. Stora och små träd, nedfallna buskar. Snälla lägg inte detta ärende åt sidan, då det är viktigt att få tillbaka tinnerbäcken skrev jag, berättar Anita Blomqvist.
Hon fick ett svar från Malin Hansander som är driftingenjör på stadskontoret, som bekräftade att de mottagit brevet. I svaret stod att det fanns tankar på att se över cykelframkomligheten längs Tinnerbäcken, och i samband med detta även se över parkstråket och dagvattendiket.
En lättare slyröjning genomfördes sedan, så att det återigen gick att ta sig över bron vid Anita Blomqvists hus på ett säkert sätt. Men resten av röjningen uteblev, och Tinnerbäcken fortsätter att växa igen.
Nu ska vissa partier av Tinnerbäcken, från Grengatan bort till Söderleden, röjas i höst, berättar Malin Hansander. Det är mest sly och vass som växer för nära cykelvägar som ska bort.
– Men vissa partier kommer att få vara igenväxta, då det är ett naturligt dagvattenstråk. En ekolog, en ansvarig för dagvattnet i Linköping och jag som är driftingenjör har varit ute och tittat. Det är flera aspekter, inte bara trygghet utan även naturvärden som vi måste se till innan vi gör något. Det är både de boende och våra fåglar och insekter som ska vara glada, säger Malin Hansander.