Förra fredagen nattvandrade runt 200 föräldrar på stan (se artikel här intill) och poliser, fältsekreterare och frivilligorganisationer fanns ute.
Poliserna Therese Ericsson och Kenth Almroth tjänstgjorde och beskriver att Stadsfesten med arrangemang och många vuxna besökare bidrog till att hålla en tämligen lugn stämning bland ungdomarna.
Stökigare kvällDen här fredagskvällen kan komma att bli betydligt stökigare, bedömer de.
- Nollningen har hittills varit lite lugnare än förra året, men å andra sidan har vi poliser varit mer offensiva och hällt ut mycket mer alkohol än tidigare, säger Therese Ericsson.
Polisens strategi är nu att gå hårdare åt de äldre ungdomarna i trean. Förra veckan såg polisen hur treor tog betalt av nykomna elever i ettan, så kallad "avgift för rekvisita" i samband med nollningsfestandet. Med rekvisita avses alkohol.
- När treorna skaffar alkohol och langar den vidare till ettorna gör de sig skyldiga till brott mot alkohollagen, de langar ju. Och det kommer vi att skriva upp dem som misstänkta för, säger polisen Kenth Almroth.
Inflöde av tipsDen som tror att han eller hon kan gömma sig i mängden med förklaringen att "alla" hjälpts åt att fixa och langa vidare alkohol håller inte, klargör han.
- Namn kommer alltid fram till oss. Vi har ett bra inflöde av tips och namn från både skolorna, föräldrar och från andra elever, säger han.
Almroth och Ericsson förklarar också att den som fyller en annan person med alkohol så att han eller hon mår illa och kanske till och med blir alkoholförgiftad, kan bli misstänkt och åtalad i domstol för misshandel.
- Vi har också sett hur elever ritar i ansiktet på de elever som gör klart att de inte vill vara med på drickandet. Att göra så är en förolämpning och det kan också vara ett brott, säger Kenth Almroth.
Båda poliserna beskriver att många rektorer på stans skolor är mycket samarbetsvilliga och förser polisen med information om hur och var eleverna planerar att festa.
- Det är otroligt bra för oss. Det ger oss en chans att finnas på platsen i ett tidigt skede och hjälpa till så att det går rätt till, säger Therese Ericsson.
Flera rektorer uppmanar också polisen att ta hårdare tag mot langande elever för att få dem att begripa allvaret.