På lördagen vann Johannes Kök och krögaren Johannes Soner utmärkelsen "Årets näringslivsdiamant" på Näringslivsgalan i Linköping. Den hårda läraren på restaurangskolan i Wien gav inte mycket för den unge Johannes Soner från Motala. Att han var delägare i Storan i Linköping betydde inget just då.
– Det var min familj som ville att jag skulle gå där och jag tror att läraren kände att jag inte var så motiverad.
Men det fick maestro äta upp. Johannes Soner bestämde sig för att satsa allt och studerade hårt, allt från marknadsföring till praktiskt restaurangarbete.
– Den skolan lade grunden för mig. Vi hade ju redan gjort om lite på Storan, vi öppnade Benny Hill där vi sålde enorma volymer öl och vi drev nattklubben Regina på 1990-talet. Men jag förstod inte så mycket om helheten som jag gör i dag.
De senaste två åren har han både byggt om Storans kök, öppnat köttrestaurangen Johannes Kök, öppnat restaurangen 1854, i gamla rådhuset (fd Stångåstaden och Food court) på Stora torget. Och under hösten kommer nästa ryck: En ny öl bar under Stora hotellet.
– Många minns gamla Casino. Det blir en liten flirt ditåt eftersom en anställd hade sparat skylten till Casino. Den ska vi använda. Men annars blir det en ölbar som heter "Malt&Humle" med svensk mat, mycket långkok. Men också fish'n'chips och burgare. Det blir mycket öl från mikrobryggerier och en egen ölsort.
Idéerna verkar bara spruta ut ur Johannes Soner. Han har just ätit lunch från sitt eget kök på Storan: Strömming, potatismos och lingon. Vi kommer lagom till kaffet. I bakgrunden hörs en lugn cover av Beatles "Come together". Johannes berättar hur stolt han är över restaurangen Johannes kök.
– Vi har verkligen slitit där. Det var jordgolv, inget vatten och ingen el. Inte ens mobilen funkade längst inne. Nu är den utnämnd till Sveriges sjunde bästa köttrestaurang och vi kan planera allt två veckor i förväg, efter bokningarna.
Han berömmer hyresvärdarna som har trott på hans idéer. Noggrannhet och att tro på sig själv är hans devis:
– Har man ett tillräckligt bra koncept så får man med andra på spåret. Det är miljoner små detaljer som gör helheten!
Johannes Soners verksamhet och hårda arbete har bidragit till att Linköping nu har så många uteserveringar.
– Det är en resa som vi har gjort under fjorton år. Bra restauranger drar varandra. Nu är Linköping en utmärkt restaurangstad. I bland småpratar jag med affärsmän i baren på Storan. Då får man höra vad de tycker om stadens nöjesliv, både bra och dåligt.
Han minns särskilt en amerikan som fått veta att Linköping var helt dött.
– Han hade förberett sig med en hög böcker, men det slutade med att han satt på stadens restauranger i stället!