Det finns sju fritidsgårdar i Linköpings kommun, som kommunen själv kallar för "platser med öppen ungdomsverksamhet". Hit kan barn och unga mellan 13 och 18 år komma för att exempelvis skapa musik, spela tv-spel, eller bara umgås.
Men verksamheten har också haft problem. I Lambohov och Ryd har till och med fritidsgårdarna varit stängda under stora delar av året.
– Det har funnits hotfulla situationer, personer med kriminell bakgrund eller kriminella ambitioner som både har varit på plats och som finns i området, säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
För att göra miljön tryggare lanserar S+M-styret i Linköping nu en ny lösning: digital identifikation. Det handlar om att alla som kommer till fritidsgårdarna ska identifiera sig via en mobilapp, så att personalen där vet vilka som är på plats.
– Ofta känner man ju ungdomarna, men inte alltid. Det kanske kommer ett större gäng, och då är det bra att veta.
– Det skapar ju en trygghet såklart om man vet vilka som är i lokalen.
Appen ska även informera om fritidsgårdarnas olika aktiviteter, och kunna användas för att kommunicera med vårdnadshavare.
Under årets första 20 veckor hade fritidsgårdarna i kommunen totalt cirka 6 300 besökare. Lotta Bäckman hoppas att det nya id-systemet ska skapa trygghet, och därigenom locka fler barn och ungdomar.
Kan det inte vara en naturlig utveckling att färre hänger på fritidsgårdar i och med internet, exempelvis. Varför tror ni att ungdomarna vill ha det här?
– Det är en bra fundering, för man undrar, var är de? Det vi vet är att ungdomar inte mår speciellt bra, säger Bäckman och fortsätter:
– Kan det bli en trygg, stabil och säker plats att vara på så tror jag att många skulle vilja vara det.
Den nya appen ska upphandlas och vara klar att använda någon gång nästa år. Exakt hur ungdomarna ska identifiera sig i den är därför ännu oklart. Utöver det arbetet rustar kommunen även upp verksamheternas lokaler i Lambohov och Berga.
Man kommer dessutom att anställa personal så att de fritidsgårdar som tidigare varit i praktiken nedstängda nu ska kunna återgå till att bedriva den verksamhet man haft förut.