Butiksodlingen blir den största i sitt slag och gör Maxi i Linköping till en av de första av landets stormarknader att kunna erbjuda kryddor och sallad, frÄn frö till fÀrdig planta.
â Mer nĂ€rproducerat Ă€n sĂ„ hĂ€r blir det inte, sĂ€ger Ica-handlaren Tomas Lundvall. Vi kommer att ha omkring 450 olika produkter varje dag nĂ€r allting Ă€r pĂ„ plats.
OdlingsanlÀggningen blir cirka 60 kvadratmeter stor med en höjd pÄ fyra och en halv meter.
Den byggs mitt i butiksentrén och kommer att ha glasvÀggar frÄn golv till tak pÄ tre av vÀggarna.
â Tekniskt sett Ă€r det en mycket avancerad historia dĂ€r vĂ€xtprocessen övervakas av ett digitalt kontrollsystem. Bevattningen sker genom en konstruktion dĂ€r vĂ€xterna erhĂ„ller exakt den mĂ€ngd nĂ€ringsĂ€mnen som passar dem bĂ€st.
Enligt Tomas Lundvall kommer man framöver att bli i det nÀrmaste helt sjÀlvförsörjande nÀr det gÀller kryddor och sallad.
â Det finns mĂ„nga vinster genom det hĂ€r projektet. Inte minst nĂ€r det handlar om miljön och klimatet. I fortsĂ€ttningen slipper vi ju till exempel alla transporterna av det som vi kommer att odla sjĂ€lva. Det Ă€r mĂ„nga mil pĂ„ vĂ€garna som inte lĂ€ngre kommer att behöva genomföras.
Johan Vanselius, butikschef, menar att man i princip kommer att kunna odla vad som helst.
â Vi ska lyssna pĂ„ vad vĂ„ra kunder vill ha. Dessutom kan det bli en satsning pĂ„ sĂ€songsbetonade produkter. Samtidigt vore det hĂ€ftigt att kunna erbjuda fĂ€rska jordgubbar till nyĂ„r.
Bakom odlingsanlÀggningen stÄr teknikföretaget Swegreen.